Έξυπνες διατροφικές επιλογές στον μπουφέ ξενοδοχείου
Τι να επιλέγετε από τον μπουφέ για να μην επιβαρύνετε τη διατροφή σας ή να νιώσετε δυσφορία.
Οι διακοπές είναι συνώνυμες με χαλάρωση και απόλαυση και ο πλούσιος μπουφές του ξενοδοχείου αποτελεί συχνά έναν από τους μεγαλύτερους πειρασμούς.
Αν και είναι εύκολο να παρασυρθεί κανείς από την ποικιλία και την αφθονία, με λίγη προσοχή και στρατηγική, μπορείτε να απολαύσετε το φαγητό χωρίς να επιβαρύνετε τη διατροφή σας ή να νιώσετε δυσφορία.
1. Ξεκινήστε με μια επισκόπηση των επιλογών
Πριν γεμίσετε το πιάτο σας, κάντε μια βόλτα γύρω από τον μπουφέ. Παρατηρήστε τι υπάρχει και αποφασίστε τι πραγματικά θέλετε να δοκιμάσετε. Έτσι θα αποφύγετε τις παρορμητικές επιλογές και θα γεμίσετε το πιάτο σας με φαγητά που αξίζουν να δοκιμάσετε.
2. Ξεκινήστε με σαλάτα ή λαχανικά
Γεμίστε το μισό πιάτο σας με ψητά ή βραστά λαχανικά ή σαλάτες . Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μας κρατούν χορτάτους και θα σας βοηθήσουν να περιορίσετε την υπερκατανάλωση λιγότερο ισορροπημένων επιλογών. Αποφύγετε τις βαριές σάλτσες και προτιμήστε ελαιόλαδο και λεμόνι ή ξύδι.
3. Επιλέξτε πρωτεΐνη με σύνεση
Προτιμήστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, ψάρι, αυγά ή όσπρια. Αποφύγετε τα τηγανητά ή τα πολύ λιπαρά κρέατα. Η πρωτεΐνη βοηθά στη διατήρηση της ενέργειας και του κορεσμού.
4. Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης
Το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και είναι δελεαστικά, αλλά καλό είναι να καταναλώνονται με μέτρο. Προτίμησε ολικής άλεσης επιλογές όταν υπάρχουν και αποφύγετε να τα συνδυάζετε όλα μαζί στο ίδιο γεύμα.
5. Μην ξεχνάτε την ενυδάτωση
Συχνά συγχέουμε τη δίψα με την πείνα. Μην ξεχνάτε την τακτική κατανάλωση νερού και αποφύγετε τα αναψυκτικά και τους χυμούς με ζάχαρη.
6. Απολαύστε το γλυκό με μέτρο
Αν θέλετε να δοκιμάσετε γλυκό, επιλέξτε ένα μικρό κομμάτι από αυτό που πραγματικά σας αρέσει. Μπορείτε επίσης να μοιραστείτε ένα γλυκό με κάποιον άλλο. Τα φρούτα είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή για επιδόρπιο.
7. Ακούστε το σώμα σας
Φάτε αργά και δώστε χρόνο στον οργανισμό σας να σας δείξει πότε έχετε χορτάσει. Μην αισθάνεστε υποχρεωμένοι να δοκιμάσετε τα πάντα σε ένα γεύμα.
Extra Συμβουλές για το πρωινό στο μπουφέ
- Ξεκινήστε με πρωτεΐνη. Αυγά (βραστά ή ποσέ), γιαούρτι, cottage cheese ή άλλο άπαχο τυρί είναι εξαιρετικές επιλογές που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερες ώρες.
- Προσθέστε φυτικές ίνες. Βρώμη, δημητριακά ολικής άλεσης, ψωμί ολικής άλεσης, φρούτα και ξηροί καρποί βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού και προσφέρουν ενέργεια.
- Καταναλώστε αρτοσκευάσματα, τηγανητά και γλυκά σε μικρές ποσότητες. Κρουασάν, ντόνατς, τηγανίτες και λουκάνικα είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά. Αν θέλετε να τα δοκιμάσετε, επιλέξτε μικρές ποσότητες και δοκιμάζετε κάτι διαφορετικό καθημερινά.
- Προσέξτε τους χυμούς. Οι περισσότεροι χυμοί στον μπουφέ είναι συμπυκνωμένοι και με πρόσθετη ζάχαρη. Προτιμήστε φρέσκα φρούτα.
Συμπερασματικά, με λίγη προσοχή και ισορροπία, μπορούμε να απολαύσουμε τον μπουφέ του ξενοδοχείου χωρίς τύψεις και χωρίς να στερηθούμε. Άλλωστε οι διακοπές συμπεριλαμβάνουν την απόλαυση του φαγητού και τη χαλάρωση της διατροφικής μας ρουτίνας.
Δρ Ευσταθία Παπαδά, RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com