Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Με αφορμή την ερώτηση αναγνώστριάς μας αυτήν την εβδομάδα θα μιλήσουμε για τον τρόπο που θα πρέπει να μαγειρεύουμε σε περίπτωση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης (ΓΟΠΝ).

Πώς πρέπει να μαγειρεύουμε όταν πάσχουμε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση;

Ας μην ξεχνάμε πώς η ΓΟΠΝ είναι μία πάθηση που αφορά σημαντική μερίδα ανθρώπων και μπορεί να εμφανιστεί ιδιαίτερα κατά τους τελευταίους μήνες σε εγκύους, αφού ο κάτω οισοφαγικός σφιγκτήρας χαλαρώνει.

Επειδή λοιπόν ο καταλληλότερος τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης αυτής είναι οι αλλαγές στη διατροφή μας θα πρέπει να αποφεύγουμε συγκεκριμένες τροφές που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα και να μαγειρεύουμε όσο το δυνατόν ελαφρύτερα. Ας δούμε τί πρέπει να κάνουμε πιο αναλυτικά:

• Όξινα τρόφιμα θα πρέπει να αποφεύγονται. Αυτό σημαίνει ότι όξινα φρούτα (π.χ. γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι, ανανάς κτλ) καθώς και οι χυμοί τους θα πρέπει να περιοριστούν. Το ίδιο συμβαίνει και με λαχανικά όπως η ντομάτα καθώς και οι σάλτσες της. Πρακτικά λοιπόν η ντομάτα σαν σαλάτα θα πρέπει να αποφεύγεται και το ίδιο και οι σάλτσες της. Περιορίστε λοιπόν το κοκκινιστό κρέας, τη σάλτσα στα λαδερά και στα μακαρόνια. Προτιμήστε σάλτσες με βάση άλλα λαχανικά όπως η μελιτζάνα. Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μην προσθέτετε λεμόνι στο φαγητό ή τη σαλάτα σας καθώς και αυτό είναι όξινο.

• Τα τηγανητά τρόφιμα θα πρέπει όσο το δυνατό να απουσιάζουν από το διαιτολόγιό σας καθώς και αυτά μπορεί να σας επιβαρύνουν. Μην ξεχνάτε άλλωστε πως με τον τρόπο αυτό αποφεύγετε και πολλές περιττές θερμίδες. Προτιμήστε τα βραστά τρόφιμα, τα ψητά στη σχάρα καθώς επίσης και το ψήσιμο στο φούρνο με αντικολλητικό χαρτί.

• Αποφύγετε τα λιπαρά τρόφιμα, όπως αρνί, εντόσθια, πλήρη γαλακτομικά, fast-food, κρέμα γάλακτος κτλ. Μην προσθέτετε μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου στο φαγητό και τις σαλάτες.

• Αν έχετε διαπιστώσει ότι κάποιο μπαχαρικό επιδεινώνει τη ΓΟΠΝ, μην το χρησιμοποιείτε στο μαγείρεμα. Αποφύγετε επίσης τη σοκολάτα και την καφεϊνη.

Έτσι λοιπόν προτιμήστε ψητό άπαχο κρέας και ψάρι χωρίς λεμόνι και ντομάτα, σαλάτες χωρίς λεμόνι και υπερβολική ποσότητα ελαιολάδου, όσπρια και λαδερά χωρίς την προσθήκη σάλτσας ντομάτας.
Όπως παρατηρούμε, σε περίπτωση που πάσχουμε από ΓΟΠΝ αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ακολουθούμε τους γενικότερους κανόνες ισορροπημένης διατροφής αποφεύγοντας τις τροφές που μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματά μας.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved