«Μπορεί η σοκολάτα να είναι ωφέλιμη για τα παιδιά;», από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ποιο παιδί δεν τρελαίνεται για την αγαπημένη μας σοκολάτα; Πολλά παιδιά μπορεί να την αναζητούν ακόμα και καθημερινά και πολλές φορές θα αναρωτιέστε πώς μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση.

Ευσταθία Παπαδά
«Μπορεί η σοκολάτα να είναι ωφέλιμη για τα παιδιά;», από την διατροφολόγο Ευσταθία Παπαδά

Ας δούμε λοιπόν τί μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά επιμένουν.

Σίγουρα αυτό που μας αγχώνει στη σοκολάτα είναι οι πολλές θερμίδες που περιέχει ιδίως όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζουμε πως πέρα από τις θερμίδες, η σοκολάτα είναι αρκετά καλή πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως οι πρωτεϊνες, οι υδατάνθρακες, τα λιπαρά, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, οι βιταμίνες Α και Ε και άλλα. Ακόμη, το κακάο είναι πλούσια πηγή φλαβονοειδών που είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, σαν εκείνες που περιέχονται στο τσάι, τα σταφύλια και το κρασί.

Τα τρέχοντα ερευνητικά δεδομένα σχετικά με τα οφέλη του κακάο και της σοκολάτας υποστηρίζουν πως η κατανάλωσή τους σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, μείωση της αρτηριακής πίεσης και καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στις αρτηρίες. Επίσης, η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει και άτομα που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι σοκολάτες ίδιες, και γι'αυτό είναι καλύτερο να προτιμούμε σοκολάτες με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε λίπος, όπως η μαύρη σοκολάτα από την οποία τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο. Επειδή όμως και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε θερμίδες, δεν θα πρέπει να υπερκαταναλώνεται. Αυτό λοιπόν που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τα παιδιά έτσι ώστε να προτιμούν τη μαύρη σοκολάτα (περίπου 30 γρ) για όχι παραπάνω από 2 φορές την εβδομάδα. Για τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας μπορείτε να τους προτείνετε ως γλυκό κάποιο γιαούρτι με φρούτα ή μέλι, σπιτικό κέικ ή μπάρες δημητριακών.

Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι συμβουλές μπορούν να ακολουθηθούν από όλη την οικογένεια προκειμένου να απολαμβάνουμε τόσο τη γεύση όσο και τα οφέλη της σοκολάτας με σύνεση.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved