Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε μία προσπάθεια απώλεια βάρους και μετά τον Αύγουστο

Έλεγχος βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς μπορούμε να συνεχίσουμε μία προσπάθεια απώλεια βάρους και μετά τον Αύγουστο

Πώς μπορούμε να επιτύχουμε τον έλεγχο του βάρους μας στις διακοπές και μετά το τέλος αυτών;

Bigstock

Για αρκετούς οι καλοκαιρινές διακοπές τώρα αρχίζουν ενώ για κάποιους άλλους τελειώνουν. Όπως και να έχει αυτή η περίοδος συνεχίζει να έχει εξορμήσεις στην παραλία και φυσικά η συχνότητα κατανάλωσης φαγητού εκτός σπιτιού να αυξάνεται.

Τί γίνεται όμως αν όμως αυτή η περίοδος μας βρίσκει σε μια προσπάθεια απώλειας βάρους; Μπορούμε να συνεχίσουμε την προσπάθεια ενώ μάλιστα βρισκόμαστε σε διακοπές; Και αν ναι, πώς μπορούμε να επιτύχουμε τον έλεγχο του βάρους μας; Ας δούμε παρακάτω μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν.

  • Ξεκινάμε την ημέρα μας με πρωινό

Όσο αυτονόητο και να είναι για πολλούς δεν είναι λίγοι εκείνοι που το παραλείπουν. Άλλωστε το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι αυτό που θα μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια για τις εκδρομές, τις βουτιές ή τα καλοκαιρινά σπορ που θα επιλέξουμε. Επιπλέον, θα μειώσει την υπερκατανάλωση φαγητού το μεσημέρι καθώς θα μας κρατήσει χορτάτους για περισσότερες ώρες. Ένα τοστ κι ένα φρούτο, ένα γιαούρτι με φρούτα, δημητριακά με γάλα ή ομελέτα με λαχανικά είναι κάποιες υγιεινές επιλογές.

diatrofi-to-kalokairi.jpg

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή το καλοκαίρι

Bigstock
  • Προτιμούμε τα μικρά και συχνά γεύματα

Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τον οργανισμό μας πολλές ώρες χωρίς τροφή γιατί αυτό οδηγεί σε απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα. Παίρνουμε πάντα στην παραλία μαζί μας υγιεινά ενδιάμεσα σνακ, όπως φρούτα, κουλούρι Θεσσαλονίκης, μπάρες δημητριακών ή σπιτικά σνακ όπως τοστ ή αραβική πίτα με τυρί και λαχανικά. Καλό είναι ωστόσο να ανταποκρινόμαστε στα σημάδια πείνας και κορεσμού και να αποφεύγουμε την κατανάλωση φαγητού αν δεν πεινάμε πραγματικά.

  • Ξεκινάμε τα γεύματά μας με σαλάτα!

Ξεκινώντας το γεύμα μας με σαλάτα αρχίζουμε ήδη να χορταίνουμε οπότε θα καταναλώσουμε μικρότερη μερίδα από το κυρίως γεύμα. Επιπλέον οι σαλάτες είναι πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων στοιχείων αλλά είναι πλούσιες και σε νερό που είναι πολύ σημαντικό ιδίως το καλοκαίρι. Αν επιλέξουμε κάποια σαλάτα σε κάποιο εστιατόριο μπορούμε να ζητήσουμε να έχουμε το dressing ξεχωριστά έτσι ώστε να ρυθμίσουμε την ποσότητα που θα προσθέσουμε.

  • Δίνουμε έμφαση στην καλή ενυδάτωση

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό τακτικά για να προλάβουμε την αφυδάτωση και τις δυσάρεστες επιπτώσεις της (π.χ. πονοκέφαλος, κόπωση κτλ.). Προσέχουμε ωστόσο τις κρυμμένες θερμίδες που κρύβουν πολλά ροφήματα όπως οι γρανίτες, τα ροφήματα σοκολάτας, οι καφέδες με σαντιγύ και σιρόπι.

nero-apwleia-varous.jpg
  • Καταναλώνουμε αλκοόλ με μέτρο

Καθώς τα αλκοολούχα ποτά είναι αρκετά πλούσια σε θερμίδες προσπαθούμε να αποφεύγουμε την καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ. Όταν επιλέξουμε να καταναλώσουμε αλκοόλ προσπαθούμε να μην ξεπερνούμε την ενδεδειγμένη κατανάλωση της μίας μερίδας αλκοόλ για τις γυναίκες και των δύο μερίδων για τους άνδρες ημερησίως. Ως μία μερίδα ορίζεται το 1 ποτήρι κρασί (120ml) ή 1 ποτήρι μπύρα (330ml) ή 45ml ουϊσκι, τζιν ή βότκα. Το κρασί και η μπύρα αποτελούν καλύτερες επιλογές σε σχέση με τα κοκτέιλ που έχουν περισσότερες θερμίδες λόγω της ζάχαρης που περιέχουν.

  • Επιλέγουμε παγωτό ή άλλο γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα

Είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση γλυκών σε 1-2 φορές την εβδομάδα σε μικρή ποσότητα αν θέλουμε να συνεχίσουμε να χάνουμε βάρος. Για τις υπόλοιπες ημέρες μπορούμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας για γλυκό με δροσερές φρουτοσαλάτες, ζελέ ή γιαούρτι με λίγο μέλι.

Τέλος, η φυσική δραστηριότητα είναι απαραίτητο συστατικό σε μία προσπάθεια απώλειας βάρους. Οι διακοπές αποτελούν ιδανική περίοδο για να αυξήσουμε τη φυσική μας δραστηριότητα με ευχάριστο τρόπο όπως το κολύμπι, το beach volley, οι ρακέτες και οι περίπατοι στη φύση.

Δρ Ευσταθία Παπαδά RD
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved