Η διατροφή των παιδιών μας τα Χριστούγεννα… Τί να προσέξουμε;

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς έφτασε και είναι για τους περισσότερους μικρούς και μεγάλους η καλύτερη εποχή του χρόνου.

Ευσταθία Παπαδά
Η διατροφή των παιδιών μας τα Χριστούγεννα… Τί να προσέξουμε;

Τα παιδιά συνδυάζουν αυτήν την περίοδο με διακοπές, παιχνίδι και πολλές πολλές λιχουδιές. Ωστόσο, καθώς η πρόσληψη βάρους είναι το σύνηθες φαινόμενο για όλους μας είναι σημαντικό να το αποφύγουμε στα παιδιά μας. Ακολουθήστε τις παρακάτω χρήσιμες συμβουλές λοιπόν!

• Μην ξεχνάτε το πρωινό! Ακόμη και αν τα παιδιά δεν πηγαίνουν στο σχολείο, το πρωινό παραμένει πολύ σημαντικό έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ενέργεια.
• Προσφέρετέ τους υγιεινά σνακ όπως μπάρες δημητριακών, αποξηραμένα φρούτα, φυσικούς χυμούς φρούτων, ξηρούς καρπούς και σπιτικό κέικ.
• Φροντίστε στα γιορτινά τραπέζια να υπάρχουν πάντα άφθονα λαχανικά πέρα από τις υπόλοιπες λιχουδιές, και παρακινείτε τα παιδιά να γεμίζουν το μισό τους πιάτο με λαχανικά.
• Φτιάξτε σπιτικά εδέσματα και γλυκά προκειμένου να γνωρίζετε ότι τα τρόφιμα που παρέχετε στα παιδιά σας είναι ποιοτικά. Αποφύγετε την υπερβολική χρήση ελαιολάδου, dressings, σαλτσών, βουτύρου και κρέμας γάλακτος.
• Φροντίστε τα αναψυκτικά και τα γλυκά να βρίσκονται στο τραπέζι μόνο τις ημέρες που έχετε οργανώσει κάποιο γιορτινό τραπέζι στο σπίτι σας. Τις υπόλοιπες ημέρες ενθαρρύνετε τις καθημερινές υγιεινές διατροφικές συνήθειες του υπόλοιπου χρόνου.
• Αποφύγετε όσο μπορείτε την καθημερινή κατανάλωση κάποιου γλυκού από τα παιδιά χωρίς όμως να τους στερήσετε τη χαρά των ημερών. Προτιμήστε τα μελομακάρονα που έχουν λιγότερες θερμίδες από τους κουραμπιέδες.
• Ενθαρρύνετε τα παιδιά να παίξουν σε εξωτερικούς χώρους, να αθληθούν και να μειώσουν τις ώρες που βλέπουν τηλεόραση.

Καλές γιορτές με Υγεία!!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved