Οι διατροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία - Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορα τρόφιμα είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα βρέφη.

Ευσταθία Παπαδά
Οι διατροφικές αλλεργίες στη βρεφική ηλικία - Πώς τις αντιμετωπίζουμε;

Καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο, αναγνωρίζει αντιγόνα των τροφίμων, κυρίως πρωτεΐνες, ως ξένα και επιτίθεται εναντίον τους με αποτέλεσμα τις αλλεργικές αντιδράσεις. Τα κύρια συμπτώματα μίας αλλεργικής αντίδρασης μπορεί εκδηλώνονται στο πεπτικό σύστημα, όπως οι εμετοί και οι διάρροιες, στο αναπνευστικό, όπως το άσθμα, και στο δέρμα, όπως το έκζεμα.

Ποια είναι όμως τα τρόφιμα που ενοχοποιούνται για τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις στα βρέφη; Το αγελαδινό γάλα, τα αυγά, οι ξηροί καρποί, η σόγια και τα εσπεριδοειδή είναι τα πιο συνήθη αλλεργιογόνα. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την εκδήλωση κάποιας αλλεργίας είναι τα γονίδια, η διατροφή της θηλάζουσας μητέρας καθώς επίσης και η πρώιμη εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους.

Τί μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών; Τα βρέφη καλό θα ήταν να θηλάζουν αποκλειστικά τους 6 πρώτους μήνες της ζωής τους και οι θηλάζουσες θα πρέπει να αποφεύγουν τα αλλεργιογόνα τρόφιμα σε περίπτωση που υπάρχει και οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών. Ακόμη, η δοκιμή των συνηθισμένων αλλεργιογόνων τροφίμων θα πρέπει να καθυστερεί όσο το δυνατόν περισσότερο.

Επίσης, η εισαγωγή καινούριων τροφών καλό θα ήταν να γίνεται με τη διαφορά μιας εβδομάδας από τα προηγούμενα για να διαπιστωθεί αν προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα. Τέλος, σε περίπτωση εμφάνισης αλλεργίας το ύποπτο τρόφιμο θα πρέπει να αφαιρεθεί από τη διατροφή του βρέφους και να γίνουν δοκιμές επαναπροσθήκης και αφαίρεσης των αλλεργιογόνων τροφών.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved