Ποια η θέση των γλυκών στη διατροφή των παιδιών μας; Η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, απαντά

Σε ποιο παιδί αλλά και ενήλικα δεν αρέσουν οι γλυκές λιχουδιές; Είναι σίγουρα πολύ δύσκολο για όλους μας να αντισταθούμε σε όλους αυτούς τους πειρασμούς που είναι διαθέσιμοι.

Ευσταθία Παπαδά
Ποια η θέση των γλυκών στη διατροφή των παιδιών μας; Η διατροφολόγος Ευσταθία Παπαδά, απαντά

Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικό να θέτουμε κάποιους περιορισμούς στην κατανάλωση των γλυκών, καθώς η υπερκατανάλωσή τους ιδιαίτερα από τα παιδιά σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας. Πώς πρέπει τελικά να διαχειριστείτε τη μεγάλη επιθυμία που έχουν τα παιδιά για γλυκά;
• Μην χρησιμοποιείτε τα γλυκά ως μέσο επιβράβευσης προκειμένου τα παιδιά να φάνε κάποιο μη επιθυμητό τρόφιμο. Ακόμη, η στέρηση των γλυκών στα παιδιά δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο τιμωρίας.
• Μην δίνετε στα παιδιά κάποιο γλύκισμα πριν από κάποιο γεύμα γιατί με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε την όρεξή τους. Ακόμη μην αντικαθιστάτε τα φρούτα με τα γλυκίσματα.
• Μην απαγορεύετε αυστηρά την κατανάλωση γλυκών στα παιδιά καθώς θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Σε αυτήν την περίπτωση τα παιδιά θα θέλουν να καταναλώσουν γλυκά κρυφά από εσάς.
• Προσφέρετε ένα μικρό γλυκό 1-2 φορές την εβδομάδα μετά το κυρίως γεύμα και το φρούτο των παιδιών.
• Προσπαθήστε να ετοιμάσετε εσείς σπιτικά γλυκά στα οποία μπορείτε να προσθέσετε φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς και λιγότερη ζάχαρη.

Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι συμβουλές απευθύνονται όχι μόνο στα παιδιά αλλά και σε εμάς τους μεγάλους!!

Ερώτηση αναγνώστριας:
Μόλις διάβασα το άρθρο για την παιδική παχυσαρκία. Είναι κάτι που με απασχολεί από τότε που το κοριτσάκι μου γεννήθηκε (43εκ. και 3550 κιλά). Αυτή τη στιγμή είναι 2,5 χρονών, 94εκ και το βάρος της είναι 16 κιλά. Όταν την κοιτάς εκτός από μαγουλάκια, δε λες ότι βλέπεις ένα παχουλό παιδί σε καμία περίπτωση! Είναι αρκετά ψηλή αλλά είναι και φαγανή. Προσπαθώ να μην της δίνω γλυκά παρά μόνο 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν ξέρω τί να κάνω αλλά αγχώνομαι πάρα πολύ με το βάρος της, το ίδιο και η παιδίατρος. Φοβάμαι μη γίνει παχουλή. Τώρα τελευταία της έκανα γενικές εξετάσεις και όλα είναι μια χαρά. Τόσο ο μπαμπάς της όσο και εγώ δεν είχαμε ποτέ θέμα με το βάρος μας, αλλά η μικρή;;; Τί μου προτείνετε να κάνω;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανταπόκρισή σας.

Απάντηση:
Αγαπητή αναγνώστρια,
Η αλήθεια είναι πως το βάρος και το ύψος της μικρής σου σε σχέση με την ηλικία της είναι αυξημένα ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο πολύ. Το πιθανότερο είναι πως η μικρή σου θα γίνει αρκετά ψηλή. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξεις της διατροφή της έτσι ώστε να της παρέχεις μεν όλα τα θρεπτικά συστατικά αλλά να μην πάρει απότομα παραπάνω βάρος από αυτό που χρειάζεται. Πολύ σωστά της δίνεις μόνο 2-3 γλυκά την εβδομάδα και έτσι περίπου πρέπει να συνεχίσεις. Φρόντισε να της παρέχεις ποικιλία τροφών από όλες τις ομάδες τροφίμων (δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, κρέας, γαλακτοκομικά). Επίσης καλό θα ήταν να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την ανάπτυξή της με την παιδίατρο. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό να μην καταλάβει η μικρή σου ότι σε απασχολεί αυτό το θέμα τόσο πολύ. Καλή συνέχεια!!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved