Ακμή στην εφηβεία: Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Η ακμή είναι ένα δερματολογικό πρόβλημα που επηρεάζει την πλειοψηφία των εφήβων καθώς το 80% από αυτούς θα παρουσιάσουν κάποια στιγμή ενοχλητικά σπυράκια σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό.

Ακμή στην εφηβεία: Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδράσει ιδιαιτέρως αρνητικά στην ψυχολογία του εφήβου και γι' αυτό η αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπισή της απασχολεί ιδιαίτερα τους γονείς. Ποια είναι όμως η σχέση της ακμής με τη διατροφή;

Παλαιότερες μελέτες έχουν ενοχοποιήσει κατά καιρούς διάφορα τρόφιμα ως επιβαρυντικά για την ακμή, όπως τη σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα γαλακτοκομικά, τις γλυκές και λιπαρές τροφές. Από την άλλη πλευρά νεότερα επιστημονικά δεδομένα υποστηρίζουν πως ίσως τελικά να μην υπάρχουν τροφές που να επιδρούν αρνητικά στην εμφάνιση της ακμής.

Τί μπορείτε όμως να κάνετε εσείς προκειμένου να διασφαλίσετε ότι η διατροφή των παιδιών σας θα είναι η κατάλληλη για την υγεία του προσώπου τους;
• Δώστε έμφαση σε μία ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης και άπαχου κρέατος προκειμένου τα παιδιά να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υγεία του δέρματος.
• Φροντίστε έτσι ώστε να υπάρχει άφθονη κατανάλωση νερού έτσι ώστε να γίνεται καλή ενυδάτωση του δέρματος.
• Μειώστε τα γλυκά στη διατροφή των παιδιών καθώς η υπερέκκριση ινσουλίνης μπορεί να επιβαρύνει τη φλεγμονή του δέρματος από την οποία χαρακτηρίζεται η ακμή.
• Αυξήστε την πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων στη διατροφή των παιδιών με την κατανάλωση λιπαρών ψαριών και μη επεξεργασμένων ξηρών καρπών, καθώς τα ω-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
• Μην ξεχνάτε να ενθαρρύνετε τα παιδιά τα ασκούνται και να κοιμούνται αρκετές ώρες προκειμένου να μειώνεται το στρες που μπορεί και αυτό να επηρεάσει αρνητικά την εμφάνιση της ακμής.

Ερώτηση αναγνώστριας:
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω έχει να κάνει με τον 10χρονο γιό μου που αρνείται κατηγορηματικά να φάει οποιοδήποτε φρούτο ή χυμό. Ό,τι κι αν έχω δοκιμάσει απέτυχε. Τι μπορώ να κάνω και πώς μπορώ να τον "βοηθήσω" με το ύψος του, καθώς δεν εμφανιζει την ανάπτυξη συνομήλικων παιδιών. Θα πρέπει να ανησυχώ;

Αγαπητή αναγνώστρια,
Η κατανάλωση φρούτων όπως έχουμε αναφέρει πολλές φορές μέσα από τη στήλη μας είναι πολύ σημαντικό κομμάτι στη διατροφή τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων καθώς είναι πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών. Αν έχεις εξηγήσει τα οφέλη των φρούτων στο γιο σου με ήρεμο τρόπο αλλά πάρα ταύτα εκείνος συνεχίζει να αρνείται την κατανάλωσή τους, τότε ο καλύτερος τρόπος είναι να «κρύψεις» τα φρούτα σε άλλα τρόφιμα. Για παράδειγμα, μπορείς να του προσφέρεις ένα σπιτικό κέικ με κομμάτια φρούτων, ζελέ με φρούτα, μία σπιτική κομπόστα, smoothies με βάση το γάλα ή το γιαούρτι και κομμάτια φρούτων, σπιτικές μπάρες δημητριακών με φρούτα ή γιαούρτι με κομμάτια φρούτων.

Εις ό,τι αφορά το ύψος του, αυτό μπορεί να μην είναι το ίδιο με των συνομηλίκων του είτε λόγω γενετικών παραγόντων ή και λόγω της ποιότητας της διατροφής του. Προσπάθησε να του παρέχεις μια διατροφή με ποικιλία τροφίμων και δώσε έμφαση σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας που βρίσκονται στο κρέας, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά. Τέλος, μην ξεχνάς πως κάθε παιδί έχει διαφορετικό ρυθμό ανάπτυξης και μπορεί ο γιος σου να αυξήσει πιο γρήγορα το ύψος του στα επόμενα χρόνια.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved