Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι μέλλουσες μαμάδες;

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενα άρθρα η διατροφή της εγκύου είναι ιδιαίτερα σημαντική τόσο για την υγεία της ίδιας όσο και για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι μέλλουσες μαμάδες;

Η κατανάλωση τροφών από όλες τις κατηγορίες τροφίμων είναι απαραίτητη για την παροχή όλων των θρεπτικών συστατικών για την καλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, υπάρχουν τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης καθώς μπορεί να θέσουν την υγεία του εμβρύου σε κίνδυνο:

• Το συκώτι και το πατέ συκωτιού αποτελούν εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α, η υπερκατανάλωση της οποίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο τερατογένεσης του εμβρύου. Είναι σημαντικό να μην γίνεται υπερκατανάλωση της βιταμίνης Α, τόσο πριν τη σύλληψη όσο και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, γι'αυτό και η κατανάλωση των παραπάνω δεν ενδείκνυται.
• Τα μαλακά ώριμα τυριά, όπως το Roquefort, το Brie, το Camembert μπορεί να είναι επικίνδυνα αν η συσκευασία τους δεν αναγράφει ότι έχουν υποστεί παστερίωση. Ακόμη, οποιοδήποτε γαλακτοκομικό και χυμός δεν έχει παστεριωθεί θα πρέπει να αποφεύγεται.
• Η κατανάλωση ωμών αυγών κρύβει τον κίνδυνο μόλυνσης από Salmonella και γι' αυτό πάντα προτιμήστε την κατανάλωση καλά βρασμένων, σφιχτών αυγών. Προσοχή θα πρέπει να δίνετε και σε παρασκευές που περιέχουν ωμά αυγά, όπως η μαγιονέζα, διάφορα dressings αλλά και γλυκά με κρέμες. Θα πρέπει λοιπόν πάντα να ενημερώνεστε για την ύπαρξη ωμού αυγού σε τροφές που καταναλώνετε εκτός σπιτιού.
• Όλα τα ωμά ή ημιμαγειρεμένα κρέατα και ψάρια μπορεί να γίνουν αιτία για τη μόλυνση από Salmonella και Listeria θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του εμβρύου. Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι το κρέας ή το ψάρι που επιλέξατε έχει ψηθεί καλά πριν να το καταναλώσετε. Επικίνδυνα λόγω της Listeria μπορούν να γίνουν και το καπνιστό κρέας και ψάρι, εκτός αν προηγουμένως έχουν μαγειρευτεί.
• Τα ψάρια με μεγάλες συγκεντρώσεις υδραργύρου μπορεί να είναι επιζήμια για το έμβρυο και γι'αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται από τις εγκύους. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται ο ξιφίας, τα σκυλόψαρα και το σκουμπρί. Ακόμη, τα ψάρια με μέτριες συγκεντρώσεις ψευδαργύρου, όπως ο τόνος σε κονσέρβα, θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα. Τα μικρά ψάρια, οι γαρίδες και ο μπακαλιάρος έχουν χαμηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου.
• Το αλκοόλ θα πρέπει να αποφεύγεται καθώς μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικές ανωμαλίες και άλλα προβλήματα υγείας στο έμβρυο.
• Η κατανάλωση καφέ στην εγκυμοσύνη δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 1-2 φλιτζάνια ημερησίως έχοντας όμως πάντα στο μυαλό μας ότι η αποφυγή του είναι η ιδανικότερη λύση. Ακόμη, καφείνη δεν περιέχει μόνο ο καφές, αλλά και η σοκολάτα, το τσάι και τα αναψυκτικά τύπου cola, γεγονός που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη.

Έτσι λοιπόν δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή των τροφών που θα καταναλώσετε κατά την εγκυμοσύνη προκειμένου να διασφαλίσετε την υγεία του παιδιού σας!

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved