Η υπερπροστασία βλάπτει τα παιδιά

Έχετε αναρωτηθεί πόσο ψυχολογικά βλαβερή μπορεί να είναι η υπερπροστασία για το παιδί σας;

Μαρίνα Μόσχα
Η υπερπροστασία βλάπτει τα παιδιά

Πόση ζημιά μπορείτε να κάνετε στο μικρό σας κάθε φορά που τρέχετε να προλάβετε τις επιθυμίες του και την ικανοποίηση των αναγκών του; Έχετε επίσης αναρωτηθεί για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ενήλικη ζωή τους;

Αρκετά συχνά βλέπουμε έναν ανταγωνισμό για το ποιος είναι ο καλύτερος γονιός. Ποιο παιδί κάνει περισσότερες δραστηριότητες, ποιο πηγαίνει σε καλύτερο σχολείο, κλπ. μία υπερπροσπάθεια από τον γονιό να δώσει μία «ευγενική» ανατροφή στο παιδί του ώστε να νιώθει πως του δίνει τα καλύτερα εφόδια για το μέλλον, μέσα από δραστηριότητες και υλικά αγαθά. Στην πορεία βλέπουμε έφηβους γεμάτους άγχος ή παιδιά που «μεγαλοδείχνουν», παιδιά που δεν χάρηκαν την παιδικότητα της ηλικίας τους ή ακόμη και παιδιά που δεν μπορούν εύκολα να ανεξαρτητοποιηθούν…

Αφήστε λοιπόν τα παιδιά σας να δοκιμάσουν, να πειραματιστούν, να σκοντάψουν και να ξανασηκωθούν για να αποκτήσουν τα δικά τους βιώματα και τις δικές τους εμπειρίες στη ζωή, να μάθουν πως δεν μπορούν να είναι σε όλα «τέλεια» αλλά μπορούν αντίθετα να κάνουν πολύ καλά κάποια πράγματα – όχι όμως όλα! Τέλος, επιτρέψτε τους να ανεξαρτητοποιηθούν και βοηθήστε τα να αναλάβουν την ευθύνη του εαυτού τους για να γίνουν ώριμοι ενήλικες…

Αν πιάνετε λοιπόν τον εαυτό σας να τηλεφωνεί στη δουλειά του ενήλικου παιδιού σας για να το δικαιολογήσει ότι δεν θα πάει σήμερα επειδή αρρώστησε ή αν ζητάτε το λόγο από τον δάσκαλο ή τον καθηγητή του παιδιού σας για τον βαθμό που του έβαλε, απλά αναρωτηθείτε…

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved