Προκαταρκτικά -Πόσο σημαντικά είναι στη σεξουαλική απόλαυση;

Έχουμε τονίσει επανειλημμένα τη σημασία των προκαταρκτικών παιχνιδιών στη σεξουαλική επαφή, πόσο διευκολύνουν την διέγερση και στα δύο φύλα και πως προετοιμάζουν κυρίως τη γυναίκα να φτάσει πιο εύκολα στην οργασμική της κορύφωση.

Προκαταρκτικά -Πόσο σημαντικά είναι στη σεξουαλική απόλαυση;

Συχνά η απουσία τους πιθανολογεί την ύπαρξη σεξουαλικών δυσλειτουργιών, όπως στυτική δυσλειτουργία, δυσκολία στην κολπική εφύγρανση, δυσκολία στην επίτευξη οργασμού στη γυναίκα.

Επίσης, αρκετά συχνά παρατηρούμε πως ένας άνδρας με πρόωρη ή γρήγορη εκσπερμάτιση, συνήθως αποφεύγει τα σεξουαλικά παιχνίδια για να μην διεγερθεί περισσότερο και εκσπερματίσει ακόμη πιο γρήγορα, όπως και ένας άνδρας με στυτικό πρόβλημα θεωρεί πως μόλις εμφανιστεί η στύση του θα πρέπει να μην χάσει χρόνο με παιχνίδια που θα του αποσπάσουν τη προσοχή, θα τον καθυστερήσουν από την διείσδυση του πέους στον κόλπο και χάσει τη στύση του για άλλη μία φορά! Ακόμη, υπάρχουν άνδρες που δεν τα θεωρούν σημαντικά εφόσον δεν τους προσφέρουν «τίποτα περισσότερο» όπως συνηθίζουν να λένε αλλά και γυναίκες που επίσης τα αποφεύγουν εστιάζοντας και εκείνες σε μία γρήγορη και βιαστική ερωτική επαφή με μόνο στόχο την κορύφωση, χάνοντας όμως έτσι την απόλαυση…

Μην παρασυρθείτε λοιπόν και εσείς – κυρίως τα παντρεμένα ζευγάρια και όσοι βρίσκεστε σε μακροχρόνιες σχέσεις στο γνωστό: «είμαστε χρόνια μαζί… τι άλλο θα μας προσφέρουν; δεν τα χρειαζόμαστε πια…» και γίνεται άλλο ένα ζευγάρι που έχει πάψει να φιλιέται σε όλη τη διάρκεια της σεξουαλικής του δραστηριότητας. Ούτε χρειάζεται να έχετε άπλετο χρόνο και ιδανικές συνθήκες για να τα εντάξετε και πάλι στην ερωτική σας ζωή.

Αρκετά συχνά τα ζευγάρια που βλέπω με ρωτούν για το τι θα μπορούσαν να κάνουν ως σεξουαλικά παιχνίδια. Η απάντηση είναι πως τα προκαταρκτικά είναι μια έκφραση δική τους, η ερωτική έκφραση του ζευγαριού, όπου και οι δύο μαζί θα δοκιμάσουν, θα γευτούν και θα παίξουν με τον δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.

Δεν υπάρχουν «συνταγές» για το τι συμπεριλαμβάνουν τα προκαταρκτικά ή το λεγόμενο foreplay, εφόσον έχει να κάνει με τη φαντασία των δύο εραστών και περιλαμβάνουν οτιδήποτε τους ερεθίζει σεξουαλικά, φτάνει να συναινούν και οι δύο. Για παράδειγμα, οι ερωτικοί σύντροφοι μπορούν να δουν μαζί μια ερωτική ταινία, να μιλήσουν για τις σεξουαλικές τους προσδοκίες, για τις φαντασιώσεις τους, να κάνουν μαζί ένα ωραίο ντους, να απολαύσουν ένα ρομαντικό δείπνο, να κάνουν ένα ερωτικό μασαζάκι ο ένας στον άλλον, να χαϊδευτούν, να φιληθούν…

Μην ξεχνάμε πως ο ρόλος τους είναι να αυξήσουν την ερωτική επιθυμία και να διεγείρουν τους δύο συντρόφους. Είναι ο χρόνος που ο ένας σεξουαλικός σύντροφος προσπαθεί να φέρει τον άλλο στα δικά του επίπεδα επιθυμίας και διέγερσης και αυτή η προσπάθεια εναλλάσσεται μεταξύ τους. Είναι επίσης ένας τρόπος να μάθει ο ένας τι αρέσει στον άλλον αλλά και να ενισχυθεί ο ερωτικός λόγος και η ερωτική διεκδίκηση στο ζευγάρι. Ανακαλύπτοντας και μαθαίνοντας ο καθένας τον σεξουαλικό του σύντροφο, έρχονται και οι δύο πιο κοντά σεξουαλικά και συναισθηματικά.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved