Θετική γονεϊκότητα σε νεαρούς εφήβους (15-18 ετών)

Ο ρόλος της οικογένειας στην προσέγγιση των εφήβων.

Μαρίνα Μόσχα
Θετική γονεϊκότητα σε νεαρούς εφήβους (15-18 ετών)
Bigstock

Θετική γονεϊκότητα: μια προσέγγιση με έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό, στην κατανόηση και στην αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα σε παιδιά, εφήβους και γονείς. Στην εφηβεία γενικότερα η θετική γονεϊκότητα είναι επίσης πολύ σημαντική, καθώς Ένας επιπλέον λόγος για την σημαντικότητά της είναι οι αλλαγές μέσα από τις οποίες περνούν οι έφηβοι, σωματικές αλλά και αλλαγές στη ψυχοσύνθεσή τους.

Τα αναπτυξιακά ορόσημα και η κατανόησή τους στην ηλικία των 15-18 ετών (κυρίαρχη εφηβεία).

Ήδη στην ηλικιακή αυτή φάση, οι έφηβοι και οι έφηβες έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις ορμονικές αλλαγές και έχουν δει το σώμα τους να αλλάζει, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει να μεγαλώνουν ξεκινώντας από το στάδιο του παιδιού για να φτάσουν στην ενηλικίωση. Έτσι, οι έφηβοι βιώνουν μια περίοδο στη ζωή τους με αλλαγές στον τρόπο που σκέφτονται, αισθάνονται, αλληλοεπιδρούν με τους άλλους ακόμη και στον τρόπο που εξελίσσεται και αλλάζει το σώμα τους. Η συντριπτική πλειοψηφία των κοριτσιών για παράδειγμα θα έχει φτάσει σε πλήρη σεξουαλική και σωματική ωριμότητα μέχρι το τέλος της εφηβείας τους. Υπάρχει πιθανότητα το έφηβο κορίτσι σας να αγχώνεται για το βάρος ή το περίγραμμα του σώματός της. Οι διατροφικές διαταραχές είναι επίσης αρκετά διαδεδομένες. Τα αγόρια από την άλλη, είναι πιθανό ότι εξακολουθούν να ωριμάζουν σωματικά. Ο έφηβός σας βρίσκεται στη διαδικασία διαμόρφωσης της ξεχωριστής προσωπικότητας και των απόψεών του. Στην ουσία, προσπαθεί να αποκτήσει μια πιο ξεχωριστή αίσθηση του «ποιος είναι». Παράλληλα, εξακολουθεί να εκτιμά τις σχέσεις που έχει με τους φίλους του, αλλά αρχίζει να αναπτύσσει ενδιαφέροντα και για άλλα πράγματα. Επιπλέον, στην ηλιακή αυτή φάση, κορίτσια και αγόρια αναζητούν αυξημένη ανεξαρτησία.

aytofrodida-efiveia.jpg

Συμβουλές για θετική γονεϊκότητα κατά τη διάρκεια της εφηβικής ηλικίας 15-18 ετών

  • Αλλαγές στη συναισθηματική και κοινωνική ζωή. Είναι πιθανό να υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη σεξουαλικότητα και τις ρομαντικές σχέσεις.
  • Οι συγκρούσεις με τους γονείς που ήδη έχουν ξεκινήσει από το προηγούμενο στάδιο εδώ είναι πιθανό να κορυφωθούν, καθώς η αμφισβήτηση είναι κυρίαρχο στοιχείο και η τάση ανεξαρτητοποίησης μεγαλύτερη.
  • Η μελαγχολία επίσης χαρακτηριστική, η οποία πολλές φορές μπερδεύεται με την κατάθλιψη και που πιθανά να οδηγήσει σε κακές ακαδημαϊκές επιδόσεις, χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών, επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, κλπ.
  • Περισσότερους μακροπρόθεσμους εκπαιδευτικούς στόχους αλλά και βραχυπρόθεσμους.
  • Ικανότητα να διατυπώνουν σκεπτικό πίσω από τις αποφάσεις τους και να τις τεκμηριώνουν, συμπεριλαμβανομένων των προοπτικών τους για το τι είναι καλό και τι λάθος.

Να θυμάστε ότι ήδη θερίζετε ότι έχετε σπείρει στα προηγούμενα χρόνια. Αν λοιπόν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον έφηβό σας, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείτε τι έχετε σπείρει. Φυσικά, δεν θα επαναπαυτείτε αλλά θα προσπαθήσετε έστω και τώρα να τον αντιμετωπίζετε ως ισότιμο μέλος της οικογένειας, με σεβασμό και θα τον ενισχύετε στις αποφάσεις του. Δεν θα κρίνετε τους φίλους για να μην τον σπρώξετε μακριά αλλά αντίθετα μπορείτε να πείτε τη γνώμη σας χωρίς καυστικά σχόλια και ειρωνείες. Επίσης, ενισχύστε τις θετικές του πλευρές για να αποδυναμωθούν οι πιο αρνητικές. Αν παρόλα αυτά η σχέση μεταξύ σας δεν είναι και τόσο καλή, η βοήθεια ειδικού είναι απαραίτητη, όπως απαραίτητη είναι σχετικά με το σεξουαλικό προσανατολισμό που ίσως δεν σας βρίσκει…σύμφωνους!

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved