Θετική γονεϊκότητα σε παιδιά δημοτικού (9-11 ετών)

Τα αναπτυξιακά ορόσημα και η κατανόησή τους στην ηλικία των 9-11 ετών (μέση παιδική ηλικία).

Μαρίνα Μόσχα
Θετική γονεϊκότητα σε παιδιά δημοτικού (9-11 ετών)
Bigstock

Η θετική γονεϊκότητα είναι μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στον αμοιβαίο σεβασμό, την κατανόηση και την αποτελεσματική επικοινωνία ανάμεσα στους γονείς και στα παιδιά τους. Στα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό μέχρι την ηλικία των 8 περίπου ετών (γ’ τάξη) είναι επίσης σημαντική καθώς τα παιδιά φτάνουν σε διάφορα αναπτυξιακά ορόσημα όπου αποκτούν μεγαλύτερη ανεξαρτησία, βελτιώνουν τις γνωστικές τους δεξιότητες, βελτιώνουν τις κινητικές τους ικανότητες και βιώνουν σημαντική κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη καθώς έρχονται σε επαφή με νέο κοινωνικό περιβάλλον, το σχολείο.

Τα αναπτυξιακά ορόσημα και η κατανόησή τους στην ηλικία των 9-11 ετών (μέση παιδική ηλικία). Η αυξανόμενη ανεξαρτησία του παιδιού σας από εσάς και το ενδιαφέρον για τους φίλους του είναι εμφανές πλέον. Προτιμά τους συνομηλίκους του ενώ οι υγιείς φιλίες είναι πολύ σημαντικές για την ανάπτυξη του μικρού σας, όσο και κάποιες φορές η πίεση από εκείνους μπορεί να είναι πιο έντονη. Τα παιδιά που αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους είναι πιο ικανά να αντισταθούν στην αρνητική πίεση των συνομηλίκων και να κάνουν καλύτερες επιλογές για τον εαυτό τους. Είναι η ώρα που τα παιδιά θα αποκτήσουν μια αίσθηση ευθύνης παράλληλα με την αυξανόμενη ανεξαρτησία τους. Επίσης, οι σωματικές αλλαγές της εφηβείας μπορεί να έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους, ειδικά στα κορίτσια. Επίσης, άλλη μία μεγάλη αλλαγή που θα βιώσουν προς το τέλος της μέσης παιδικής ηλικίας, μπαίνοντας στην εφηβεία. Για αυτό ακριβώς τα παιδιά πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να ανοίξουν τη πόρτα στα γυμνασιακά χρόνια όσο πιο έτοιμα μπορούν.

Συναισθηματικές/Κοινωνικές Αλλαγές: Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας δημιουργούν πιο δυνατές και σύνθετες φιλίες και σχέσεις με συνομηλίκους. Γίνονται πιο συναισθηματικά, ενώ είναι πολύ σημαντικό να έχουν φίλους, ειδικά του ίδιου φύλου. Βιώνουν περισσότερη πίεση από τους συνομηλίκους.

  • Ενημερώστε τα για τις αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα τους, καθώς πλησιάζει η εφηβεία. Η εικόνα του σώματος και τα προβλήματα διατροφής μερικές φορές ξεκινούν σε αυτήν την ηλικία.

Σκέψη και Μάθηση: Τα παιδιά αυτής της ηλικίας αντιμετωπίζουν περισσότερες ακαδημαϊκές προκλήσεις στο σχολείο. Γίνονται ακόμα πιο ανεξάρτητα από την οικογένεια. Αρχίζουν να βλέπουν την άποψη των άλλων πιο καθαρά.

  • Βοηθήστε τα να αντιμετωπίσουν το άγχος και τις πιθανές ανησυχίες
thetiki-goneikotita-paidia-dimotikou.jpg

Συμβουλές για θετική γονεϊκότητα κατά τη διάρκεια της μέσης παιδικής ηλικίας 9-11 ετών

  • Περάστε χρόνο με το παιδί σας. Μιλήστε μαζί του για τους φίλους του, τα επιτεύγματά του και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει.
  • Ασχοληθείτε με το σχολείο του παιδιού σας. Πηγαίνετε σε σχολικές εκδηλώσεις, συναντήστε τους δασκάλους του, ελάτε σε επαφή με άλλους γονείς (αν δεν έχετε ήδη έρθει).
  • Ενθαρρύνετέ το να συμμετέχει σε σχολικές και κοινοτικές ομάδες, όπως μια αθλητική ομάδα.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει τη δική του αίσθηση του σωστού και του λάθους. Μιλήστε μαζί του για επικίνδυνα πράγματα που μπορεί να τον πιέσουν οι φίλοι του, όπως το κάπνισμα, τον σχολικό εκφοβισμό, κλπ.
  • Βοηθήστε το να αναπτύξει ένα αίσθημα ευθύνης, αναθέτοντας οικιακές εργασίες όπως το καθάρισμα, η φροντίδα του δωματίου του, το στρώσιμο του τραπεζιού, κλπ.
  • Συζητήστε για την αξία, την αποταμίευση και τη συνετή χρήση των χρημάτων.
  • Μιλήστε για το σεβασμό προς τους άλλους. Ενθαρρύνετέ το να βοηθάει άτομα που έχουν ανάγκη, όπως και πώς μπορεί να αντιμετωπίσει άτομα που δεν είναι ευγενικά και έχουν κακούς τρόπους.
  • Βοηθήστε το να θέσει τους δικούς του στόχους. Ενθαρρύνετε το να σκεφτεί τις δεξιότητες και τις ικανότητες που θα ήθελε να έχει και πώς να τις αναπτύξει.
  • Κάντε σαφείς κανόνες και τηρήστε τους. Μιλήστε με το παιδί σας για το τι περιμένετε από αυτό (συμπεριφορά) όταν δεν υπάρχουν ενήλικες.
  • Χρησιμοποιήστε την πειθαρχία για να καθοδηγήσετε και να προστατέψετε το παιδί σας, αντί για τιμωρία για να το κάνετε να αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του.
  • Όταν χρησιμοποιείτε τον έπαινο, βοηθήστε το παιδί σας να σκεφτεί τα δικά του επιτεύγματα. Λέγοντας «πρέπει να είσαι περήφανος για τον εαυτό σου» και όχι απλώς «Είμαι περήφανος για σένα» μπορεί να ενθαρρύνει το παιδί σου να κάνει καλές επιλογές όταν κανείς δεν είναι κοντά για να το επαινέσει.
  • Μιλήστε με το παιδί σας για τις φυσιολογικές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές της εφηβείας.
  • Να είστε στοργικοί και ειλικρινείς απέναντί του και να κάνετε πράγματα μαζί ως οικογένεια.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved