Γερνάς νωρίτερα αν έχεις γιους; Τι λέει έρευνα

Το αποτέλεσμα της έρευνας στηρίζεται περισσότερο σε κοινωνικά συμπεράσματα και όχι βιολογικά.

Μαρίνα Μόσχα
Γερνάς νωρίτερα αν έχεις γιους; Τι λέει έρευνα

H απόκτηση γιων γερνάει πιο γρήγορα τον εγκέφαλο των γονιών σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κόρες.

Bigstock

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychiatric Research το 2022, διαπιστώθηκε ότι η απόκτηση γιων γερνάει πιο γρήγορα τον εγκέφαλο των γονιών σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κόρες.

H απόκτηση γιων γερνάει πιο γρήγορα τον εγκέφαλο των γονιών σε σύγκριση με εκείνους που έχουν κόρες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές εξέτασαν τη γνωστική έκπτωση 13.222 γονέων άνω των 50 ετών στις ΗΠΑ με τουλάχιστον έναν γιο και βρήκαν σύνδεση ανάμεσα σε εκείνους που είχαν γιους με μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν.

«Βρήκαμε ότι η γνωστική λειτουργία επιδεινώθηκε ταχύτερα σε μητέρες και πατέρες γιων από ό,τι σε εκείνους που δεν είχαν γιους», δήλωσαν οι ερευνητές για τα ευρήματα, προσθέτοντας ότι «οι μητέρες γιων έχουν παρατηρηθεί ότι έχουν αυξημένη καρδιαγγειακή θνησιμότητα». Η παρούσα έρευνα φαίνεται να συμφωνεί με προηγούμενη έρευνα, η οποία συσχέτισε την απόκτηση και ανατροφή γιων με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στην υγεία της μητέρας, όπως η άνοια.

Ποια μπορεί να είναι η εξήγηση;

bg.jpg

Οι ερευνητές αιτιολογούν το συμπέρασμά τους καθώς όπως έχει παρατηρηθεί ότι τα αγόρια δεν φροντίζουν τους γονείς στα γεράματά τους όπως τα κορίτσια, άρα οι γονείς καθώς μεγαλώνουν δεν έχουν το κατάλληλο υποστηρικτικό περιβάλλον όσον αφορά την σωματική και ψυχική τους υγεία από τους γιους τους. Αντίθετα, οι κόρες είναι πιο πιθανό να εκφράσουν θετικά συναισθήματα και συνήθως είναι πιο κοινωνικές ενώ τα αγόρια έχουν υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας. Συνεπώς, το αποτέλεσμα της έρευνας στηρίζεται περισσότερο σε κοινωνικά συμπεράσματα και όχι βιολογικά.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν οφέλη – σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές - από την απόκτηση γιων, όπου παρατηρήθηκε ότι οι γονείς με αγόρια δεν χωρίζουν τόσο εύκολα, και ο έγγαμος βίος έχει συνδεθεί με καλύτερη γνωστική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή.

Όπως και να έχει, ξέρουμε καλά ότι η αγάπη ενός παιδιού – είτε είναι αγόρι, είτε κορίτσι, δίνει πολλά περισσότερα από όσα παίρνει, άλλωστε πρόκειται για μία μελέτη και προφανώς θα χρειαστούν και άλλες για να την ενισχύσουν τα συμπεράσματά της.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved