Λόγοι που τα αγορίστικα παιχνίδια κάνουν καλό στα αγόρια

Αφήστε τα αγόρια σας να παίζουν με αυτοκινητάκια, γερανούς και πυροσβεστικά οχήματα.

Μαρίνα Μόσχα
Λόγοι που τα αγορίστικα παιχνίδια κάνουν καλό στα αγόρια

Μπαμπάς παίζει με τον γιο του

Bigstock

Ως γονείς μπορείτε να δώσετε στα αγόρια σας ευκαιρίες να χρησιμοποιήσουν όσο περισσότερο γίνεται την παιδική περιέργεια, την φαντασία και την δημιουργικότητα, ακονίζοντας το μυαλό, τις δεξιότητες της ηλικίας και την αίσθηση του εαυτού τους, επιτρέποντάς τους να παίξουν με τα παιχνίδια που προορίζονται για εκείνα, εφόσον είναι ασφαλή και κατάλληλα για την ηλικία τους.

Όπως ανέφερα λοιπόν και σε προηγούμενο άρθρο, που είχε να κάνει με τα κοριτσίστικα παιχνίδια αντίστοιχα και τα αγορίστικα παιχνίδια, όπως τα αυτοκινητάκια, η μπάλα ή οι υπερήρωες, βοηθούν το παιδί σταδιακά να αυξήσει τις γλωσσικές, κινητικές και κοινωνικές του δεξιότητες.

Έχετε δει αγοράκια να παίζουν με γερανούς και μεγάλα αυτοκίνητα, πώς προσπαθούν να τα παρκάρουν, να τα βάλουν στο γκαράζ ή στο βενζινάδικο; Πόσο αλήθεια μπορεί να είναι δημιουργικό αυτό το αυτοκινητιστικό ταξίδι; Σε τι φανταστικούς κόσμους μπορεί να ταξιδέψει ένα ωραίο και μεγάλο φορτηγό που γεμίζει την καρότσα του με διάφορα αντικείμενα ή ένα πυροσβεστικό όχημα που σπεύδει να κάνει το καλό;

Αγοράκι παίζει με την μπουλντόζα του

Bigstock

Κόσμους που φυσικά δεν απέχουν και πολύ από τον πραγματικό κόσμο. Τα αγόρια μιμούνται παρατηρώντας τον μπαμπά-πρότυπο τον οποίο αντιγράφουν. Αν ο μπαμπάς είναι μηχανικός για παράδειγμα, το μικρό αγόρι ίσως να θέλει τα δικά του εργαλεία. Αν ο μπαμπάς είναι πυροσβέστης, το μικρό αυτό αντράκι ίσως να θέλει το δικό του πυροσβεστικό όχημα για να σβήσει τις φωτιές από τα δάση ή να σώσει ένα μικρό γατάκι που δεν μπορεί να κατέβει από το δέντρο. Εκτός από τους μπαμπάδες όμως, που μπορούν να γίνουν πρότυπα για τα αγόρια τους, τα παιδιά μέσα από τα αγορίστικα παιχνίδια, έρχονται σε επαφή με διάφορα επαγγέλματα αλλά και με το τι κάνει το κάθε τι και πώς λειτουργεί. Άλλωστε μην ξεχνάμε πως τα αγοράκια πράγματι είναι πιο πρακτικά από τα κορίτσια.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved