Λόγοι που τα κοριτσίστικα παιχνίδια κάνουν καλό στα κορίτσια

Αφήστε τα κορίτσια σας να παίζουν με κούκλες και κουζινικά. Τους κάνει καλό!

Μαρίνα Μόσχα
Λόγοι που τα κοριτσίστικα παιχνίδια κάνουν καλό στα κορίτσια

Κορίτσι φροντίζει την κούκλα μωρό του

Bigstock

Το παιχνίδι με κοριτσίστικα παιχνίδια όπως οι κούκλες ή «τα κουζινικά» μπορούν να βάλουν τα κορίτσια να χρησιμοποιήσουν περισσότερο τη φαντασία τους καθώς φτιάχνουν φανταστικά σενάρια και διαλόγους, αναπτύσσοντας τις κοινωνικές, συναισθηματικές και γλωσσικές τους δεξιότητες.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην αλληλεπίδραση με άλλα κορίτσια και παιδιά γενικότερα ή ακόμα και με τους μεγάλους ενώ παράλληλα βιώνουν και αναπαριστούν καθημερινές οικογενειακές καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Για παράδειγμα, στο παιχνίδια με τα κουζινικά, μπορούν να μαγειρέψουν όπως κάνει και η μαμά τους, να ετοιμάσουν το φαγητό ή το τσάι και τον καφέ τους απολαμβάνοντας τη μίμηση του ρόλου που αντιγράφουν αλλά μαθαίνοντας και να φροντίσουν φίλες ή το γονιό που θα του προσφέρουν το «φανταστικό» φαγητό, τσάι ή καφέ, θα επικοινωνήσουν, θα μάθουν τρόπους και κοινωνικές δεξιότητες, την ευγένεια.

Κορίτσι παίζει με τα κουζινικά του

Bigstock

Αντίστοιχα, το παιχνίδι με μια κούκλα βοηθά ένα παιδί να κατανοήσει τις ανάγκες ενός μωρού με το να το ταΐσουν, να το πλύνουν, να το νανουρίσουν, να το κοιμίσουν, να παίξουν μαζί του, να το φροντίσουν, να του μιλήσουν τρυφερά. Ακόμα και ως προετοιμασία για τον ερχομό ενός νέου μέλους στην οικογένεια ή στην αντιγραφή και μίμηση της μητρικής φροντίδας προς το μικρότερο αδελφάκι χωρίς το φόβο της απώλειας της αγάπης του γονιού αλλά ως κατανόηση.

Τα παιχνίδια με διαδραστικό χαρακτήρα θα οδηγήσουν σε συνεργατικό παιχνίδι και μοίρασμα, ενώ ανοίγουν πόρτες σε νέους κόσμους στη παιδική φαντασία.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved