Αφήστε τα όρια που βάζετε στα παιδιά το καλοκαίρι

Παιδιά και όρια το καλοκαίρι: Συμβουλές για γονείς

Μαρίνα Μόσχα
Αφήστε τα όρια που βάζετε στα παιδιά το καλοκαίρι
Bigstock

Εσείς βάζετε όρια στα παιδιά σας το καλοκαίρι ή όχι;

Το καλοκαίρι είναι συνδεδεμένο με την ανεμελιά, την ξεκούραση, την …τεμπελιά, την χαρά, το παιχνίδι, τη θάλασσα, τα παγωτά… για όλους μας, πόσο μάλλον για τα παιδιά! Όλοι μας αναζητάμε την χαλάρωση μετά από άλλον έναν δύσκολο χειμώνα. Ακριβώς το ίδιο ζητούν και τα παιδιά, παιχνίδι και …χαλάρωση ορίων!

Πράγματι, το καλοκαίρι είναι μία περίοδος που κύριο μέλημα είναι – τουλάχιστον για την παιδική ψυχούλα – να γίνει κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο χρόνο. Άρα, λιγότερες υποχρεώσεις, περισσότερο παιχνίδι.

Με τα όρια στα παιδιά μας το καλοκαίρι όμως τι γίνεται;

oria-kai-paidia-to-kalokairi.jpg

Αρκετοί θεωρούν πως λιγότερες υποχρεώσεις σημαίνει ταυτόχρονα και λιγότερα όρια το καλοκαίρι στα παιδιά. Ναι, ισχύει εν μέρει αυτό, καθώς δεν υπάρχει πλέον το σχολείο, η μέρα είναι μεγαλύτερη, η ζωή μας είναι περισσότερο έξω από το σπίτι ενώ αλλάζουν ακόμα και οι διατροφικές μας συνήθειες! Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως αφήνουμε τα όρια στην άκρη και απλά …απολαμβάνουμε! Συμφωνώ και πάλι εν μέρει όμως. Δεν χρειάζεται όμως να πάμε από το μαύρο στο άσπρο, δεν χρειάζεται να λειτουργούμε στα όρια: ή θα υπάρξει οριοθέτηση και το καλοκαίρι ή τα αποσύρουμε εντελώς! Κάπου στο ενδιάμεσο μπορούν όλα να γίνουν και να είναι και όλοι ευχαριστημένοι, καθώς η παντελής έλλειψη ορίων συνήθως φέρνει εντάσεις, προβλήματα και χάνουμε την ανεμελιά, καθώς ξεκινά η …γκρίνια, μία γκρίνια από εμάς τους μεγάλους που νιώθουμε πως δεν μπορούμε ακόμα και τώρα να ξεκουραστούμε λίγο. Μια γκρίνια όμως και από τους μικρούς που όπως έχω αναφέρει επανειλημμένα, όταν το παιδί νιώθει πως είναι ανορίοτο, κάνει τα αδύνατα δυνατά για να προκαλέσει με τον τρόπο του και να αναγκάσει τον γονιό να βάλει και πάλι όρια, καθώς τα όρια δίνουν και μία αίσθηση ασφάλειας (ναι ακόμη και το καλοκαίρι)!

Αυτό που χρειάζεται λοιπόν να γίνει είναι μία χαλάρωση μεν των ορίων στα παιδιά το καλοκαίρι αλλά όχι κατάργησή τους.

Παιδιά και όρια το καλοκαίρι στον ύπνο

Ασφαλώς και θα κοιμηθούν τα παιδιά σας πιο αργά τις καλοκαιρινές νύχτες, θα υπάρχει όμως και πάλι η ώρα του ύπνου, έστω και 2-3 ώρες αργότερα (ανάλογα την ηλικία και το που βρίσκεστε).

Παιδιά και όρια το καλοκαίρι στο παιχνίδι έξω από το σπίτι

Ασφαλώς και θα βρίσκονται έξω περισσότερες ώρες παίζοντας, δεν σημαίνει όμως πως δεν θα ξεκουράζονται και λίγο, κάνοντας για παράδειγμα δύο-τρεις φορές την εβδομάδα κάποιες από τις ασκήσεις που υπάρχουν στα σύγχρονα και όμορφα βιβλία των διακοπών.

Παιδιά και όρια το καλοκαίρι στα γεύματα

Ασφαλώς και θα φάνε περισσότερα παγωτά και λιγότερο φαγητό κάποιες φορές, δεν πειράζει. Θυμάστε τα παιδικά σας χρόνια που μετρούσατε πόσο παγωτά φάγατε, πόσα μπάνια κάνατε, πόσες βουτιές; Αυτά θα μείνουν χαραγμένα στη μνήμη του παιδιού σας μεγαλώνοντας με ευχαρίστηση. Αντίθετα, ο υποχρεωτικός μεσημεριανός ύπνος θα είναι ο εφιάλτης τους!

Χαλαρώστε λοιπόν και εσείς, χαλαρώστε τα όρια το καλοκαίρι στα παιδιά σας, χωρίς όμως να τα εξαφανίσετε!

Μαρίνα Μόσχα
ΜΑ Κλινικής Ψυχολογίας – Ψυχοθεραπεύτρια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved