Η πανδημία χάρισε περισσότερες οικογενειακές στιγμές

Μία δύσκολη η χρονιά που φτάνει στο τέλος της! Πρωτόγνωρη, δύσκολη, πένθιμη… με πολυεπίπεδες απώλειες…

Μαρίνα Μόσχα
Η πανδημία χάρισε περισσότερες οικογενειακές στιγμές

Μέσα σε όλη την μαυρίλα όμως βιώσαμε και κάποιες πολύ φωτεινές στιγμές που ίσως δεν είχαμε φανταστεί, όπως οι οικογενειακές στιγμές!

Η πανδημία χάρισε περισσότερες συντροφικές στιγμές

Πράγματι, ήρθαμε πιο κοντά ο ένας στον άλλον συντροφικά, μάθαμε να συνυπάρχουμε παρόλες τις δυσκολίες, εκτιμήσαμε τη σχέση μας και της δώσαμε έναν πιο φρέσκο αέρα. Και αναφέρομαι φυσικά στα ζευγάρια που είχαν μία καλή σχέση αλλά είχαν δυστυχώς «χαθεί» μέσα στις καθημερινές υποχρεώσεις. Δόθηκε λοιπόν άπλετος χρόνος με την τηλεργασία από το σπίτι, χρόνος που ναι μεν δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε ενδεχομένως με πολλές δραστηριότητες, καταφέραμε όμως να καθίσουμε μαζί, να συζητήσουμε, να δούμε ταινίες, να μαγειρέψουμε, να φάμε μαζί, να πιούμε ένα ποτήρι κρασί, να θυμηθούμε παλιές ιστορίες, να βρεθούμε σεξουαλικά χωρίς άγχος για το πρωινό ξύπνημα…

pandimia kai oikogeneiakes stigmes 2

Βέβαια, υπάρχουν και τα ζευγάρια που κάθε άλλο παρά κοντά ήρθαν, σε αυτές τις περιπτώσεις όμως δεν ευθύνεται η πανδημία, καθώς τα προβλήματα στη σχέση τους προϋπήρχαν, απλά τα έθαβαν «κάτω από το χαλί» και τώρα το χαλί …σηκώθηκε και φάνηκαν οι βρωμιές… Ακόμα και σε αυτές όμως τις περιπτώσεις, δόθηκε η ευκαιρία να αποφασίσουν τι θα κάνουν: θα δουν – έστω και με την βοήθεια ειδικού – αν θα ασχοληθούν με τη σχέση τους για να την κάνουν καλύτερη (αν γίνεται φυσικά), αν θα συνεχίσουν να προσποιούνται και να «σφυρίζουν αδιάφορα» ή αν θα την διακόψουν!

Η πανδημία χάρισε περισσότερες γονεϊκές στιγμές

Η πανδημία έφερε πιο κοντά γονείς και παιδιά. Λίγο η τηλεργασία, λίγο η τηλεκπαίδευση, γονείς και παιδιά μέσα στο σπίτι 24/7. Και μπορεί πολλές μαμάδες να νιώθουν πως λίγο ακόμη και θα …τρελαθούν – χαριτολογώντας – σίγουρα όμως οι στιγμές που κερδίσατε όλοι μαζί με τα παιδιά σας έφεραν πιο κοντά και ας υπάρχουν και συγκρούσεις.

pandimia kai oikogeneiakes stigmes 1

Περάσατε ποιοτικό χρόνο που το προηγούμενο διάστημα δεν είχατε, καθίσατε και πάλι όλοι μαζί γύρω από το οικογενειακό τραπέζι, μάθατε να αξιοποιείτε τον χρόνο σας, να κάνετε πράγματα μαζί, να ασχοληθείτε λίγο περισσότερο, να γελάσετε, να «ζήσετε» τα μικρά σας από πολύ κοντά και να χαράξετε στιγμές στη μνήμη σας που θα σας συντροφεύουν όλα τα επόμενα χρόνια.

Και πάλι βέβαια σίγουρα θα έχουν υπάρξει εξαιρέσεις με άτομα που συνέχισαν να είναι αποκομμένα και κλεισμένα στο δικό τους εσωτερικό κόσμο ή πίσω από μία οθόνη… Ακόμα και αυτή η εικόνα όμως που δηλώνει μία προβληματική συμπεριφορά, έγινε πιο καθαρή και συνειδητή.

Και αν μη τι άλλο, όπως συνηθίζω να λέω και να πιστεύω, κάθε τι, όσο άσχημο και δύσκολο και να είναι, έχει πάντα και μία άλλη πλευρά που κάτι καλό θα μου δώσει…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved