Έτσι θα προστατέψουν τη σεξουαλική τους ζωή οι γονείς

Γονείς, προστατέψτε τη σχέση σας!

Μαρίνα Μόσχα
Έτσι θα προστατέψουν τη σεξουαλική τους ζωή οι γονείς

Ακούμε συχνά πως ο γάμος σκοτώνει το σεξ! Η απάντηση είναι θετική, αν το ζευγάρι «αφεθεί» στην καθημερινότητα και στους υπόλοιπους ρόλους, εκτός από το ρόλο των εραστών. Οι αλλαγές μέσα από την παρουσία ενός παιδιού στην ζωή του ζευγαριού, προφανώς διαταράσσουν τις ισορροπίες στη σχέση και στην επικοινωνίας των συζύγων.

Σεξουαλική ζωή και εγκυμοσύνη

Το ζευγάρι μπορεί να έχει σεξουαλικές επαφές στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, εφόσον ο γιατρός δεν διακρίνει κάποιο πρόβλημα που θα τα απαγορεύσει για κάποιο διάστημα. Αν λοιπόν εξαιρέσουμε τον πρώτο διάστημα της εγκυμοσύνης, το τελευταίο που η γυναίκα λόγω της κοιλίτσας της που έχει μεγαλώσει αρκετά και την δυσκολεύει – αν και συνειστάται το διάστημα αυτό - και το πρώτο διάστημα μετά την γέννα, υπάρχει όλο το υπόλοιπο διάστημα για ερωτική συνεύρεση.

sexoualiki zoi gonion 1

Σεξουαλική ζωή και ερχομός του μωρού

Τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα, συνήθως η γυναίκα αφιερώνει όλη την προσοχή της στο νεογέννητο. Αποτέλεσμα ο μπαμπάς να νιώθει παραμελημένος, να ζηλεύει ή και να βλέπει ανταγωνιστικά το μωρό που του πήρε τα …πρωτεία και τη φροντίδα της συντρόφου του. Πρόκειται για μία νέα περίοδο – κυρίως στο πρώτο παιδί – όπου και οι δύο χρειάζονται προσαρμογή στη νέα αυτή κατάσταση! Για να αποφύγουν τον εκνευρισμό που μπορεί να προκληθεί και να τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο, είναι πολύ βοηθητικό να εκφράσουν ο ένας στον άλλον πως νιώθουν και να συζητήσουν για τη σεξουαλική τους ζωή. Μπορεί να διατηρηθεί ο έλεγχος και να επανέλθει η ισορροπία όταν και οι δύο είναι σύμμαχοι στη σχέση τους.

Σεξουαλική ζωή και γονεϊκός ρόλος.

Το σεξ μπορεί να εξακολουθήσει να είναι ικανοποιητικό ενώ είστε γονείς. Απλά, θα χρειαστεί να τον συμπεριλάβετε στην γονεϊκή σας ζωή, αφιερώνοντας το δικό του χρόνο, μέσα από την αμοιβαία προσπάθεια και την θέληση από τους δυο σας. Ο προγραμματισμός βέβαια στο σεξ, στερεί κάπως το αυθόρμητο, όταν όμως υπάρχουν παιδιά, είναι πολλές φορές αναγκαίος για να μην χαθεί το ζευγάρι. Για παράδειγμα, θα προστατέψετε την ερωτική σας ζωή με το να βρίσκονται τα παιδιά στο δικό τους δωμάτιο και να μην κοιμούνται στο δικό σας, όπως και με το να έχετε κλειστή την πόρτα του δωματίου σας. Το υπνοδωμάτιο τόσο του παιδιού όσο και των γονιών διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, είναι ξεχωριστοί χώροι και πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό στα παιδιά από μικρή ηλικία.

sexoualiki zoi gonion 3

Σεξουαλική ζωή και ερωτικό παιχνίδι

Αφιερώστε χρόνο στο ερωτικό παιχνίδι. Συνήθως, στο πέρασμα του χρόνου, ξεχνάτε πως υπάρχουν και τα προκαταρκτικά, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται ρουτίνα.

Το ζευγάρι περνάει κατευθείαν στην πράξη, κάνοντας σεξ μόνο και μόνο για να καλύψει τα συζυγικά καθήκοντα και να εκτονώσει τη σεξουαλική ένταση, μαζί με σκέψεις όπως: «μην μας καταλάβουν τα παιδιά», «μην ξεχάσω αύριο να κάνω…» Το σεξ γίνεται προβληματικό – αν αναφερθώ κυρίως στη γυναίκα που έχει ανάγκη περισσότερο χρόνο προκαταρκτικών και επαφής για να φτάσει στην κορύφωση. Αποτέλεσμα, η ερωτική επιθυμία να χάνεται εφόσον δεν υπάρχει ικανοποίηση…

Μην ξεχνάμε πως η ερωτική ζωή του ζευγαριού εξαρτάται από το ίδιο το ζευγάρι αν θα παραμείνει σε ένα καλό επίπεδο στα πλαίσια της συχνότητας και της απόλαυσης. Και για να γίνει αυτό, χρειάζεται φροντίδα, όπως άλλωστε και η ίδια η σχέση σε οποιαδήποτε μορφή της…

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved