Πνευμονία και παιδιά - Συμβουλές για γονείς

Πνευμονία στην παιδική ηλικία – Τι χρειάζεται να γνωρίζετε

Μαριαλένα Κυριακάκου
Πνευμονία και παιδιά - Συμβουλές για γονείς
Bigstock

Οι περισσότεροι γονείς αγχώνονται και αγωνιούν στην περίπτωση που το παιδί εκδηλώσει πνευμονία. Με το παρόν άρθρο γίνεται μια προσπάθεια κατανόησης αυτής της μόλυνσης, ώστε με ηρεμία να αντιμετωπίζουν μια τέτοια κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψιν πως στην πλειοψηφία των περιστατικών η πνευμονία αντιμετωπίζεται με σχετικά εύκολο τρόπο, χωρίς να είναι απειλητική για το παιδί.

Πνευμονία στα παιδιά - Πού οφείλεται;

Η εκδήλωση πνευμονίας οφείλεται κυρίως σε ιούς, για αυτό και εκδηλώνεται συνήθως λίγες ημέρες μετά την εμφάνιση ενός κοινού κρυολογήματος

Συμπτώματα πνευμονίας στα παιδιά και διάρκεια

Το παιδί εμφανίζει πυρετό, βήχα, πόνο στο στήθος, απώλεια διάθεσης και όρεξης, ενώ μπορεί να έχει εμέτους. Επιπλέον, την ώρα που εισπνέει οι γονείς μπορεί να παρατηρήσουν τα σημεία μεταξύ των πλευρών στο θώρακα να «μπαίνουν προς τα μέσα». Στο ενδεχόμενο που η μόλυνση αφορά το κατώτερο μέρος των πνευμόνων, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και πόνος στην κοιλιά. Η διάρκεια μιας πνευμονίας ποικίλλει ανάλογα με το παθογόνο που την προκαλεί και συνήθως αντιστοιχεί σε 2 εβδομάδες.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πνευμονίας και ποια η θεραπεία;

Ο παιδίατρος ακροάζεται το παιδί, ωστόσο η επιβεβαίωση για διάγνωση πνευμονίας απαιτεί ακτινογραφία θώρακος. Η θεραπεία της πνευμονίας προβλέπει τη χορήγηση αντιβιοτικών, ενώ σε πιο σοβαρά περιστατικά ίσως χρειαστεί νοσηλεία του παιδιού. Ένα σημείο που απαιτεί προσοχή είναι το γεγονός πως ο ιός ή το παθογόνο μικρόβιο που προκάλεσε την πνευμονία περιέχονται στα υγρά του παιδιού και στα σταγονίδια του αναπνευστικού, με αποτέλεσμα να μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά και μέσω μολυσμένων αντικειμένων όπως τα μαχαιροπήρουνα.

Πρόληψη πνευμονίας στα παιδιά

Ένα σημαντικό «όπλο» στην αποφυγή και την πρόληψη των πνευμονιών είναι ο εμβολιασμός του παιδιού. Όπως προβλέπεται, όλα τα παιδιά εμβολιάζονται έναντι του αιμόφιλου και του κοκκύτη. Οι γονείς θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου για την αντιμετώπιση της πνευμονίας αλλά και για τα μέτρα πρόληψης.

Δρ. Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved