Health Line: Τι είναι το άγχος του αποχωρισμού και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Τι είναι το άγχος αποχωρισμού που βιώνουν τα παιδιά νηπιακής ηλικίας και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Μαριαλένα Κυριακάκου
Health Line: Τι είναι το άγχος του αποχωρισμού και πώς το αντιμετωπίζουμε;

Στην ηλικία των δύο με τριών ετών το παιδί σταδιακά διαμορφώνει το χαρακτήρα του. Μπορεί και μαθαίνει και κατανοεί πάρα πολύ γρήγορα όλα τα ερεθίσματα και τις εικόνες που προσλαμβάνει.

Πολλές φορές ωστόσο, κατευθυνόμενο από το βασικό ένστικτο επιβίωσης, θέλει να είναι συνεχώς δίπλα στη μητέρα του. κάποιες φορές αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς η μητέρα χρειάζεται να απομακρυνθεί για κάποιες ώρες και το παιδί έρχεται αντιμέτωπο με το άγχος του αποχωρισμού, ανεξάρτητα από το εάν το άτομο που θα συνεχίσει να είναι δίπλα του κι να το επιβλέπει θα είναι ο πατέρας του, η γιαγιά, κάποιο νταντά ή κάποιο άλλο αγαπημένο του πρόσωπο.

Η κατάσταση αυτή είναι ικανή να αναστατώσει τόσο το παιδί, όσο και την ίδια τη μητέρα , καθώς μπορεί να βιώσει έντονα συναισθήματα ενοχών για το γεγονός ότι αφήνει μόνο το παιδί της, ιδιαίτερα όταν εκείνο τρέχει στην πόρτα και γραπώνεται από πάνω της για να την εμποδίσει.

Το άγχος του αποχωρισμού συνεχίζει και υφίσταται, παρά το γεγονός ότι το παιδί έχει κατανοήσει πως οι γονείς του, ακόμα και εάν δεν είναι παρόντες, υπάρχουν. Επειδή ωστόσο, η διαμόρφωση της δομής και της ανάπτυξης του παιδιού εγκεφάλου δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, το παιδί αδυνατεί να ελέγξει τις αντιδράσεις του και το συναίσθημά του και συνεχίζει να επιμένει να μην αποχωριστεί το πρόσωπο με το οποίο νιώθει ασφάλεια.

Από τι εξαρτάται η ένταση της αντίδρασης του παιδιού και πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το άγχος του αποχωρισμού;

Δείτε τις απαντήσεις σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα στο βίντεο που ακολουθεί.






Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
marialenakyriakakou@gmail.com
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved