«Το δικό μου είναι προχωρημένο», η κλασσική μαμαδίστικη φράση ξαναχτυπά

Ο Σεπτέμβριος μπήκε και η γνωστή πλέον φράση «Ναι, αλλά... το δικό μου είναι προχωρημένο» ξαναχτυπά!

«Το δικό μου είναι προχωρημένο», η κλασσική  μαμαδίστικη φράση ξαναχτυπά

Μία φράση που ακούμε σχεδόν καθημερινά αυτή την εποχή από γονείς, σε μια επίμονη προσπάθειά τους να μπει το παιδί τους στην ομάδα(την τάξη ή τη δραστηριότητα) με τα μεγαλύτερα παιδιά.

Στο My Playce, ο χώρος δημιουργικής απασχόλησης που έχουμε δημιουργήσει για παιδιά 12 μηνών έως 8 ετών, έχουμε χωρίσει τα παιδιά ηλικιακά σε ομάδες ώστε να ανταπεξέρχονται στις δραστηριότητες και να τις ευχαριστιούνται με παιδιά της αντίστοιχης ηλικίας. Είναι πολλές οι φορές που ερχόμαστε αντιμέτωπη με τη μητέρα που επιμένει να μπει το 20 μηνών κοριτσάκι της στην ομάδα μαγειρικής με τα 3 ετών παιδιά ή το μόλις 4 ετών αγοράκι της στην ομάδα judo με τα παιδιά του νηπίου και ούτω καθεξής. Η έκκληση τους συνοδεύεται πάντα από το γνωστό «είναι πολύ προχωρημένη για την ηλικία της...».

proxorimeno agori

Οι σκέψεις μου ως μαμά:

Γιατί τόση ανάγκη να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας γρηγορότερα; Γιατί να θέλουμε να τα πιέσουμε, να τα ζορίσουμε; Να τα προχωρήσουμε; Γιατί να θέλουμε να τα κάνουν όλα μια ώρα αρχύτερα; Γιατί βιαζόμαστε;
Ο χρόνος έτσι και αλλιώς περνάει πολύ γρήγορα, και πριν το καταλάβουμε τα παιδιά μας θα είναι μαθητές δημοτικού, θα είναι έφηβοι με νεύρα, ενήλικες με άποψη. Είμαι σίγουρη ότι θα αναπολούμε τις στιγμές που μας χρειαζόντουσαν δίπλα τους και ήταν ακόμα «μικρά».

proxorimeno koritsi

Η συμβουλή μου ως ψυχολόγος:

Μην τα πιέζετε και μην βιάζεστε. Μην αγωνιάτε για το πότε θα περπατήσουν, πότε θα πιάσουν σωστά το μολύβι, πότε θα μάθουν να κάνουν κύκλο, πότε θα και θα και θα.... Θα τα κάνουν όλα, στο δικό τους χρόνο και όταν είναι έτοιμα. Και θα περπατήσουν, και θα μιλήσουν και θα διαβάσουν, και θα μπουν στη μεγαλύτερη ομάδα. Μην αγωνιάτε δίπλα τους. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τους μεταδώσετε το δικό σας άγχος και να χάσετε τα απλά και καθημερινά βήματα που κάνουν κάτω από τα μάτια σας.

Η αλήθεια είναι πως και η χελώνα το χελωνάκι της προχωρημένο το βλέπει. Και πίσω από κάθε τέτοια φράση κρύβεται η αγάπη, η αγωνία και η προσμονή που κάθε γονέας έχει για το παιδί του. Παρόλα αυτά, την επόμενη φορά που θα σας έρθει να κάνετε αυτό το σπρώξιμο, κάντε ένα βήμα πίσω και δώστε τους το χρόνο που χρειάζονται για να τα καταφέρουν.

Αλεξία Βερνίκου
Ψυχολόγος, Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
email επικοινωνίας: alexia@myplayce.gr
www.myplayce.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved