Παχύσαρκες μητέρες - παχύσαρκα παιδιά: Τι ισχύει τελικά; (vid)

Αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει αυτό τις πιθανότητες το παιδί της να είναι και αυτό παχύσαρκο;

Μενέλαος Λυγνός
Παχύσαρκες μητέρες - παχύσαρκα παιδιά: Τι ισχύει τελικά; (vid)

Η παχυσαρκία στις ημέρες μας τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας. Χαρακτηριστικά, ο αριθμός των παχύσαρκων στην Ευρώπη έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με τη δεκαετία του 1980. Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπολογίζεται, πως μέχρι και το 70% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι, ενώ το 10% έως 30% αυτών παχύσαρκοι.

'Οσον αφορά στην εγκυμοσύνη, όπως φαίνεται από μία μελέτη του 2004 αν μια γυναίκα είναι παχύσαρκη στα πρώτα στάδια της κύησης, ο κίνδυνος το παιδί της να εμφανίσει παχυσαρκία μεταξύ των 2 και 4 ετών, διπλασιάζεται! Σε παρόμοια συμπεράσματα κατέληξαν και άλλες μελέτες.

Και γιατί για την παχυσαρκία του παιδιού στα 2 και 4 έτη να φταίει η παχυσαρκία της μητέρας και όχι το τι έμαθε να τρώει το παιδί μετά τη γέννησή του;
Αυτό είναι μια εύλογη απορία.

Υπάρχουν διάφοροι μηχανισμοί, μέσω των οποίων η παχύσαρκη μητέρα ενδέχεται να «κληροδοτεί» την παχυσαρκία στο παιδί της, οι οποίοι είναι άσχετοι με αυτό καθαυτό το γεγονός, πως αυτή ήταν παχύσαρκη στα πρώτα στάδια της κύησης.

Δείτε πώς η παχυαρκία της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνει τις πιθανότητες το παιδί να αναπτύξει παχυαρακία αργότερα στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr:



Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Βρείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved