Επιτρέπονται τα καλλυντικά με parabens στην εγκυμοσύνη; (vid)

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα χρήση καλλυντικών στην εγκυμοσύνη.

Μενέλαος Λυγνός
Επιτρέπονται τα καλλυντικά με parabens στην εγκυμοσύνη; (vid)

Λίγοι γνωρίζουν, πως το δέρμα μας είναι στην πραγματικότητα το μεγαλύτερο σε έκταση όργανο του σώματός μας. Το όργανο αυτό είναι εξαιρετικά αγγειοβριθές (δηλαδή πλούσιο σε αγγεία).

Μέσω των αγγείων του είναι πιθανό ουσίες, που περιέχονται σε κρέμες περιποίησης και καλλυντικά, να «περάσουν» στο αίμα και μέσω αυτού να φθάσουν στον πλακούντα και στο έμβρυο.

Στην πραγματικότητα οι γνώσεις μας σχετικά με την ασφάλεια των καλλυντικών για το έμβρυο είναι μάλλον περιορισμένες, αφού ο αριθμός των σχετικών μελετών είναι μάλλον περιορισμένος, αλλά και ο αριθμός των περιστατικών, που περιλαμβάνονται σε εκάστη εξ’ αυτών είναι σχετικά μικρός. Επομένως, ακόμα και οι λίγες μελέτες, που έχουμε στη διάθεσή μας δεν είναι πάντα απολύτως αξιόπιστες.

Οι ουσίες αυτές δεν αποκλείεται να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης, οπότε επιτελείται η οργανογένεση (η δημιουργία των οργάνων). Τότε το έμβρυο παρουσιάζεται εξαιρετικά «ευαίσθητο» σε ό,τι αφορά την επιρροή, που τέτοιες ουσίες έχουν στην δημιουργία των διάφορων οργάνων και συστημάτων του.

Δείτε κατά πόσον η χρήση καλλυντικών με Parabens είναι ασφαλής για το έμβρο στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά σε συνεργασία με το mothersblog.gr!



Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ σε ποιο στάδιο της κύησης βρίσκεστε!

Διαβάστε τη σχετική μελέτη ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved