Οι πολύποδες προκαλούν υπογονιμότητα; (vid)

Η παρουσία πολυπόδων επηρεάζει τις πιθανότητες μίας γυναίκας να μείνει έγκυος; 

Μενέλαος Λυγνός
Οι πολύποδες προκαλούν υπογονιμότητα; (vid)
Bigstock

Τα αίτια της διασύνδεσης της παρουσίας πολυπόδων με την εκδήλωση υπογονιμότητας δεν έχουν διασαφηνισθεί. Μόνον σχετικές θεωρίες έχουν διατυπωθεί.

Σε μία εκ των θεωριών αυτών, οι οποία υποστηρίζεται σε μελέτη του 2008, περιγράφεται η ενδεχόμενη ιδιότητα του πολύποδα ως «μηχανικού εμποδίου». Κατ’ ουσίαν σύμφωνα με την άποψη αυτή ενδεχομένως οι πολύποδες να «δυσκολεύουν» τη σύλληψη, διότι αποτελούν εμπόδιο στη διέλευση των σπερματοζωαρίων δια των σαλπίγγων στο δρόμο τους για της «συνάντηση» με το ωάριο, ή αντίστοιχα στη διέλευση του γονιμοποιημένου πλέον ωαρίου από τις ωοθήκες προς την ενδομητρική κοιλότητα, όπου το έμβρυο θα εμφυτευθεί. Οι συντάκτες τις συγκεκριμένης μελέτης άλλωστε παρατήρησαν, πως οι πολύποδες, που παρεμποδίζουν τη γονιμότητα εντοπίζονται κατά κύριο λόγον πλησίον του μητριαίου σαλπιγγικού στομίου.

Έτερη θεωρία σχετίζει την παρουσία πολυπόδων μέσα στη μήτρα με αλλοίωση του περιβάλλοντος της μήτρας, το οποίο τελικά καθίσταται ακατάλληλο, για την εμφύτευση του εμβρύου. Δύο σχετικές μελέτες θα μπορούσαν εδώ να αναφερθούν: μία του 2002 και μία του 2011.

Μάθετε αναλυτικά για τη σχέση έχουν οι πολύποδες με την εκδήλωση υπογονιμότητας στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved