Διαταραχές του ύπνου στην εγκυμοσύνη: Οι παραϋπνίες (vid)

Γιατί ορισμένες έγκυες έχουν παραϋπνίες;

Μενέλαος Λυγνός
Διαταραχές του ύπνου στην εγκυμοσύνη: Οι παραϋπνίες (vid)
Bigstock

Με τον όρο παραϋπνία αναφερόμαστε σε ένα ετερόκλητο σύνολο κλινικών καταστάσεων, οι οποίες χαρακτηρίζονται από μη-φυσιολογικές συμπεριφορές λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου ή κατά τη μετάβαση από τον ύπνο στην εγρήγορση.

Μελέτη του 2023, διερεύνησε τη συχνότητα εκδήλωσης παραϋπνιών κατά την εγκυμοσύνη.

Στο πόνημα αυτό ελήφθησαν υπόψη στοιχεία από το ιστορικό δείγματος 325 γυναικών. Το ποσοστό των γυναικών, που ανέφεραν κάποια παραϋπνία 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη ανήρχετο στο 20,5%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ των εγκύων ήταν 24,8% και αυτό έπεφτε στο 20,3% μετά τον τοκετό. Η διαφορά μεταξύ της συχνότητας της παραϋπνίας διαρκούσης της κύησης και εκτός εγκυμοσύνης κρίθηκε ως στατιστικώς σημαντική.

Οι συντάκτες της μελέτης αυτής κατέγραψαν αύξηση στη συχνότητα εκδήλωσης Παραϋπνιών της φάσης NREM και συγκεκριμένα υπνοβασίας και υπνικού τρόμου, αλλά και συνδρόμου εκρηγνυόμενης κεφαλής. Η αύξηση της συχνότητας αυτής απεδόθη σε ενδεχόμενη ψυχολογική πίεση, στην οποία υπόκειται η έγκυος, αλλά και στις εν γένει δυσκολίες, που αυτή αντιμετωπίζει στον ύπνο (π.χ. δυσκολίες εξεύρεσης θέσης ύπνου ή αναπνοής).

Για να έχετε μια συνολική εικόνα για το τι είναι οι παραϋπνίες που εκδηλώνονται στην εγκυμοσύνη, δείτε το video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved