Ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Ακολουθήστε αυτά τα tips

«Είμαι έγκυος και δεν κοιμάμαι καλά. Τι να κάνω;»

Ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης - Ακολουθήστε αυτά τα tips
Bigstock

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Αρχικά θα πρέπει να καταλάβετε γιατί αισθάνεστε κουρασμένες και έπειτα να κάνετε κάτι για να αντιμετωπίσετε τη δυσφορία και τις διαταραχές ύπνου.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα σας. Αλλά όσο κι αν χρειάζεστε ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν έρχεται πάντα εύκολα. Κατανοήστε πώς η εγκυμοσύνη επηρεάζει τον ύπνο και τι μπορείτε να κάνετε για να ξεκουραστείτε.

Γιατί η εγκυμοσύνη προκαλεί κούραση;

Κατά την αρχή της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα της προγεστερόνης(της «Ορμόνης της Μητρότητας») αυξάνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει υπνηλία και κόπωση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εάν έχετε ακόμη ένα παιδί ή παιδιά μπορεί να νιώθετε περισσότερο κουρασμένη.

Πώς επηρεάζει η εγκυμοσύνη τον ύπνο;

Μια σειρά από φυσιολογικά συμπτώματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να επηρεάσουν ή να διαταράξουν τον ύπνο σας, όπως:

  • Ναυτία και έμετος
  • Συχνουρία
  • Πόνος στο στήθος ή την πλάτη
  • Κίνηση εμβρύου
  • Κράμπες στο πόδι
  • Καούρα
  • Ροχαλητό
  • Ακανόνιστες συσπάσεις της μήτρας
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών
  • Άγχος για τον τοκετό

Οι διαταραχές ύπνου, όπως η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο, μπορούν επίσης να επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια στάση ύπνου είναι καλύτερη;

Λάβετε υπόψη αυτές τις συμβουλές:

Βρείτε μια άνετη πλευρά που θα σας βολεύει: Αποφύγετε να κοιμάστε ανάσκελα. Μεγαλώνοντας η κοιλιά σας θα «ρίχνει» το βάρος στη μήτρα και τους μυς της σπονδυλικής σας στήλης και της πλάτης σας.

Χρησιμοποιήστε μαξιλάρια: Τα μαξιλάρια θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε πιο άνετα. Δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα λυγισμένα γόνατά σας ή κάτω από την κοιλιά σας.

Τι να κάνετε για να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε;

Μπορείτε να κάνετε μερικά από τα παρακάτω βήματα για να διαχειριστείτε τις διαταραχές ύπνου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φτιάξτε τη διάθεσή σας: Ένα σκοτεινό, ήσυχο και χαλαρωτικό περιβάλλον με σταθερή θερμοκρασία μπορούν να βοηθήσουν στον ύπνο. Το να πηγαίνετε επίσης για ύπνο και να σηκώνεστε την ίδια ώρα κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει τις διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το υπνοδωμάτιό σας.

Μείνετε δραστήρια: Η τακτική σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Αποτρέψτε την καούρα: Να τρώτε μικρά, συχνά γεύματα και να αποφεύγετε να τρώτε τρεις ώρες πριν τον ύπνο. Ο ύπνος στην αριστερή πλευρά με το κεφάλι ψηλά μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα της καούρας.

Εξασκηθείτε σε τεχνικές χαλάρωσης: Το να τις κάνετε πριν τον ύπνο μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο εύκολα.

Εάν εφαρμόσετε όλα τα παραπάνω και συνεχίζετε να έχετε προβλήματα με τον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.

πηγή: mayoclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved