Τυμπανισμός στην περίοδο: Γιατί έχω φουσκώματα; (vid)

Είναι συχνός  ο τυμπανισμός κατά την έμμηνο ρύση;

Τυμπανισμός στην περίοδο: Γιατί έχω φουσκώματα; (vid)
Τι προκαλεί τον τυμπανισμό και γιατί είναι συχνός κατά τη διάρκεια της περιόδου. Bigstock

Τα αέρια του στομάχου προέρχονται κατά κύριο λόγο από την κατάποση αέρα, όταν τρώμε ή πίνουμε. Αντίθετα, τα αέρια του εντέρου παράγονται εξαιτίας της ζύμωσης των τροφών από τα εντερικά βακτήρια. Αέρια εξέρχονται του πεπτικού σωλήνα είτε από του στόματος δια της ερυγής, είτε δια του πρωκτού (φύσα).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2006 ο πεπτικός σωλήνας περιέχει κατά μέσον όρο περίπου 200 κ.εκ. αερίων, ενώ εξ αυτού εξέρχονται σε ημερήσια βάση μεταξύ των 600 και των 700 κ.εκ.. Το δε 74% περίπου των εντερικών αερίων προέρχονται από τη ζύμωση των τροφών. Ο άνδρας αποβάλλει δια του πρωκτού αέρια περίπου 14 φορές ημερησίως, ειδικά μετά τα γεύματα, ενώ φυσιολογικές θεωρούνται και οι 25 φορές την ημέρα.

Έχει διατυπωθεί η υπόθεση, σύμφωνα με την οποία η αύξηση της συχνότητας της εκδήλωσης τυμπανισμού λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως ενδεχομένως να συνδέεται με αύξηση της ποσότητας αερίων εντός του εντέρου.

Ενδεχομένως, απάντηση στο ερώτημα της εκδήλωσης τυμπανισμού να μπορεί σε κάποιο βαθμό να δοθεί μέσω έτερης μελέτης του 2014. Οι επιστήμονες, που τη συνέταξαν, διετύπωσαν την άποψη, πως λίγο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως αλλάζει η ευαισθησία του εντέρου.

Δείτε γιατί μερικές φορές αισθάνεστε φουσκώματα στην περίοδο στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved