Τι είναι οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών; (vid)

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τις δερμοειδείς κύστεις.

Μενέλαος Λυγνός
Τι είναι οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών; (vid)
Γυναίκα λυπημένη κάθεται στον καναπέ Bigstock

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι μορφώματα έχοντα τη μορφή κλειστού ασκού («σάκου»), τα οποία είναι πλήρη (γεμάτα) υγρού.Οι δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών συχνά αναφέρονται και ως ώριμα κυστικά τερατώματα των ωοθηκών.

Πρόκειται για κυστικά μορφώματα με παχύ τοίχωμα, που περιέχουν ιστούς, που κανονικά εντοπίζονται σε άλλα μέρη του σώματος. Έτσι εντός των δερμοειδών κύστεων είναι δυνατόν να εντοπιστούν δέρμα, το οποίο περιέχει τόσο θύλακες τριχών, όσο και ιδρωτοποιούς αδένες, τρίχες, σμήγμα, αίμα, λιπώδης ιστός, οστό, νύχια, χόνδρος, καθώς και ιστός από θυρεοειδή αδένα.

Έχουν μάλιστα περιγραφεί και περιπτώσεις, στις οποίες εντός των μορφωμάτων αυτών ανευρίσκονται ακόμα και σχηματισμένα οστά και δόντια.

Η διάμετρος των δερμοειδών κύστεων είναι συνήθως κάτω από 10 εκατοστά του μέτρου, αλλά έχουν βρεθεί και όγκοι, των οποίων η διάμετρος υπερβαίνει ακόμα και τα 15 εκατοστά.

Οι δερμοειδείς κύστεις είναι εξ ορισμού καλοήθη μορφώματα.

Λύστε όλες σας τις απορίες για τις δερμοειδείς κύστεις των ωοθηκών στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr!

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved