Πόσο συχνές είναι οι κύστεις ωοθηκών; (vid)

  • Πόσο συχνά εντοπίζονται οι κύστεις των ωοθηκών;
  • Πώς εντοπίζουμε τις κύστεις των ωοθηκών;
Μενέλαος Λυγνός
Πόσο συχνές είναι οι κύστεις ωοθηκών; (vid)
bigstockphoto.com

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι μορφώματα που έχουν τη μορφή κλειστού ασκού («σάκου»), τα οποία είναι πλήρη (γεμάτα) υγρού.

Κυστικά μορφώματα επί των ωοθηκών είναι δυνατόν να εμφανιστούν ακόμα και όσο το θήλυ έμβρυο αναπτύσσεται προστατευμένο μέσα στη μήτρα. Δεν αποκλείεται δε να εντοπιστούν και σε νεαρά κορίτσια ή έφηβες.

Οι κύστεις των ωοθηκών είναι από τα συνηθέστερα ευρήματα του υπερηχογραφικού ελέγχου των έσω γεννητικών οργάνων σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Πρακτικά όλες οι γυναίκες στη φάση αυτή της ζωής τους θα εμφανίσουν κύστεις στις ωοθήκες τους κάποια στιγμή. Πρόκειται στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων για λειτουργικές κύστεις, οι οποίες υποστρέφουν αυτόματα μετά από έναν έως τρεις εμμηνορρυσιακούς κύκλους.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 σε ποσοστό 8% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας θα εμφανιστούν κύστεις, για την αντιμετώπιση των οποίων θα χρειαστεί εν τέλει ιατρική παρέμβαση.

Κύστεις ωοθηκών όμως εντοπίζονται και σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Όπως κατεγράφη και σε μελέτη του 2006 κύστεις εντοπίζονται έως και στο 18% των γυναικών μετεμμηνοπαυσιακής ηλικίας. Πάντως το 60% έως 70% των απλών κύστεων υποστρέφουν αυτόματα.Εντούτοις, σε γενικές γραμμές κύστεις, που εμφανίζονται σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση είναι μεν σπανιώτερες, αλλά η πιθανότητα αυτές να υποκρύπτουν κάποιου είδους νεοπλασία δεν είναι αμελητέα…

Δείτε πόσο συχνές είναι οι κύστεις ωοθηκών, στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.grΔείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για την εγκυμοσύνη και τη μητρότητα στο αφιέρωμα που ετοιμάσαμε με αφορμή τα 10 χρόνια Mothersblog.gr

mothersblog afieroma
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved