Δυσκολίες στον ύπνο και περίοδος: Πώς αντιμετωπίζονται; (vid)

Γιατί παρατηρούνται προβλήματα στον ύπνο όταν έχετε περίοδο;

Μενέλαος Λυγνός
Δυσκολίες στον ύπνο και περίοδος: Πώς αντιμετωπίζονται; (vid)
Bigstock

Έχει υπολογιστεί, πως ποσοστό γυναικών, που αγγίζει το 70%, αναφέρουν δυσκολίες στον ύπνο λίγο πριν ξεκινήσει η έμμηνος ρύση.

Σε γενικές γραμμές οι περισσότερες γυναίκες τοποθετούν την έναρξη των δυσκολιών αυτών 3 έως 6 ημέρες, πριν την έναρξη της περιόδου, ενώ αυτές κατά περίπτωση ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και έως τις πρώτες ημέρες αυτής καθαυτής της έμμηνου ρύσης.

Οι σχετιζόμενες με την έμμηνο ρύση δυσκολίες στον ύπνο κατατάσσονται από πολλούς στο ευρύτερο φάσμα των συμπτωμάτων του λεγόμενου Προεμμηνορροϊκού Συνδρόμου (Premenstrual Syndrome – P.M.S.). Για κάποιες γυναίκες μάλιστα τα προβλήματα ύπνου αποτελούν και το μοναδικό σύμπτωμα συνδρόμου αυτού.

Φαίνεται, πως ο ύπνος της γυναίκας μετά την ωορρηξία, οπότε και ξεκινάει η αποκαλούμενη «εκκριτική» φάση του καταμήνιου κύκλου, παρουσιάζει συντομότερη φάση REM.

Αϋπνία και περίοδος

Πολλές γυναίκες, όταν περιμένουν περίοδο, αναφέρουν αϋπνία, δηλαδή δηλώνουν αδυναμία να αποκοιμηθούν μέσα σε 30 ή και περισσότερα λεπτά από την ώρα της κατάκλισης. Άλλες πάλι αναφέρουν τότε διακοπτόμενο ύπνο, δηλαδή ξυπνάνε μέσα στο βράδυ χωρίς προφανή λόγο.

Γενικά πολλές γυναίκες στη φάση αυτή του κύκλου τους περιγράφουν τον ύπνο ως «κακής ποιότητας», όπως έδειξε και μελέτη του 2014. Ο ύπνος τότε δεν είναι – όπως θα έλεγε κανείς – «αναζωογονητικός» με αποτέλεσμα αρκετές να υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ημέρας από υπνηλία και να αναγκάζονται να «υπνομαχούν» (να προσπαθούν να αντισταθούν στον ύπνο).

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά τις δυσκολίες στον ύπνο κατά την έμμηνο ρύση στο video, που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr.

Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας

Δείτε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved