Άγχος στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο μωρό σας

Πολλές θετικές και αρνητικές αλλαγές συμβαίνουν στη ζωή μιας γυναίκας που διαπιστώνει ότι σύντομα θα γεννήσει.

Άγχος στην εγκυμοσύνη: Οι επιπτώσεις στο μωρό σας

Όλα όσα συμβαίνουν και αλλάζουν όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος μπορούν να της προκαλέσουν κάποια ανησυχία. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ένταση του άγχους και, συνεπώς, να προκαλέσουν περισσότερες ή λιγότερες βλάβες. Μεταξύ αυτών των παραγόντων είναι οι προηγούμενες εμπειρίες εγκυμοσύνης, η κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων και η πίεση που ασκεί το περιβάλλον.

Όταν κάποιος αισθάνεται άγχος μια ορμόνη εκκρίνεται στο σώμα. Μια ορμόνη είναι μια χημική ουσία, που παράγεται από τα κύτταρα και αποστέλλεται στην κυκλοφορία του αίματος για να διαδραματίσει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο σε άλλα κύτταρα. Η πιο σημαντική ορμόνη που οφείλεται στο άγχος ονομάζεται κορτιζόλη και είναι αυτή που μπορεί να έχει τις πιο αρνητικές επιπτώσεις στη μητέρα και το παιδί της. Για να γίνει αυτό, τα επίπεδα κορτιζόλης πρέπει να είναι υψηλά ώστε η μητέρα να βιώνει μια συνεχή περίοδο άγχους.

Οι περισσότεροι επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας υποστηρίζουν ότι το άγχος έχει κακές συνέπειες για την υγεία του μωρού. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο αντίκτυπός του είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου (6 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης), ενώ άλλοι πιστεύουν ότι είναι χειρότερος κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών. Μπορούμε εύκολα να συμπεράνουμε ότι, σε έναν ιδανικό κόσμο, είναι καλύτερο να αποφύγουμε οποιοδήποτε είδος άγχους σε όλη την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι ένα ορισμένο επίπεδο άγχους είναι φυσιολογικό και επιτρέπει στον άνθρωπο να εξελιχθεί και να προσαρμοστεί.

Οι δύο σημαντικότερες συνέπειες του άγχους είναι ο πρόωρος τοκετός και το χαμηλό βάρος γέννησης. Αυτοί οι δύο παράγοντες επιβραδύνουν τη σωματική και ψυχολογική ανάπτυξη των παιδιών.

Μια μελέτη στη Δανία (σε 60.000 ζευγάρια μητέρων και το παιδί τους) έδειξε ότι το άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συνδέεται με υψηλότερους κινδύνους μόλυνσης (όπως οι μολύνσεις των αυτιών) στα παιδιά. Το παιδί θα μπορούσε να αναπτύξει και άλλες επιπλοκές, όπως διαταραχή συμπεριφοράς, μάθησης ή προσοχής.

Επομένως, είναι σημαντικό να ελαχιστοποιηθεί ο αντίκτυπος του έντονου στρες για να αποφευχθούν αυτές οι συνέπειες. Είναι επίσης σημαντικό να το συζητήσετε με τους ανθρώπους γύρω σας. Μην απομονώνετε τον εαυτό σας. Ο γιατρός σας επίσης μπορεί επίσης να βοηθήσει να αντιμετωπίσετε και να διαχειριστείτε το άγχος σας.

Πηγή: MotherForLife

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved