Φοβάστε να γεννήσετε; Υπάρχουν τρόποι για αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας

Ο φόβος για τον τοκετό είναι ένα εντελώς φυσιολογικό συναίσθημα.

Φοβάστε να γεννήσετε; Υπάρχουν τρόποι για αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας

Πολλές είναι οι έγκυες γυναίκες που όσο πλησιάζει η ώρα του τοκετού μαζί με τα συναισθήματα χαράς νιώθουν και εκείνο του φόβου.

Οι λόγοι ποικίλλουν από γυναίκα σε γυναικά. Ειδικά στις γυναίκες που πρόκειται να γίνουν για πρώτη φορά μητέρες ο φόβος για το άγνωστο, μαζί και για τη διαδικασία της γέννας είναι συχνό φαινόμενο. Ο φόβος αυτός επιδεινώνεται ακούγοντας διάφορες ιστορίες άλλων γυναικών που είχαν δύσκολους τοκετούς – γι’ αυτό καλύτερα αποφύγετε να τις ακούτε.

Αλλά δεν είναι μόνο οι νέες μητέρες που φοβούνται να γεννήσουν. Ακόμη και οι γυναίκες που έχουν ήδη παιδιά μπορεί να αισθάνονται κάποιους φόβους σχετικά με την προοπτική να ξαναζήσουν την ίδια εμπειρία, ειδικά αν δεν ήταν καλά προετοιμασμένες την πρώτη φορά, εάν κάτι πήγε στραβά κατά τη γέννα, αν αντιμετώπισαν δυσκολίες κατά τη διάρκεια ή μετά τον τοκετό.

Αλλά πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι φόβοι μας δεν επηρεάζουν αρνητικά τον τοκετό;

Το σημαντικό είναι να είστε καλά προετοιμασμένες και να αναπτύξετε τεχνικές διαχείρισης που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμες κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να απομυθοποιήσετε όλες τις ανησυχίες σας παίρνοντας ενημέρωση. Μάθετε τι θα συμβεί με το σώμα σας κατά τη γέννα, τις διάφορες θέσεις που μπορείτε να πάρετε για έναν πιο εύκολο τοκετό και τις επιλογές που έχετε για να ηρεμήσετε τους πόνους. Τα βιβλία είναι πάντα μια καλή πηγή, όπως και οι ειδικοί – ο γιατρός, η μαία σας.

Αναζητήστε συμμάχους. Ο σύζυγός σας και η οικογένειά σας, οι φίλοι σας, το ιατρικό προσωπικό θα είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας και μπορεί να σας βοηθήσουν να μειώσετε τους φόβους σας για την επερχόμενη γέννηση.

Οι περισσότερες γυναίκες που είναι έγκυες για πρώτη φορά επιθυμούν να πάρουν προγεννητικά μαθήματα που προσφέρουν μια εξατομικευμένη προσέγγιση. Θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τον τοκετό και τη ζωή με το μωρό σας.

Τοκοφοβία
Η τοκοφοβία ξεπερνά τον απλό φόβο της γέννησης, είναι ένας υπερβολικός και παράλογος φόβος που μπορεί να κάνει ακόμη και τις γυναίκες που θέλουν παιδιά να μην μείνουν έγκυες για να αποφύγουν τη γέννα. Οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες αναπτύσσουν τοκοφοβία ποικίλλουν και μπορεί να προέρχονται από αρνητικές εμπειρίες στο παρελθόν ή τις εξωτερικές τους επιρροές.

Αν νομίζετε ότι ο φόβος σας υπερβαίνει τον κανονικό και αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να πάρετε τα πράγματα στα χέρια σας παρά τις προσπάθειές σας, είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τα συμπτώματά σας και να συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τη μαία σας ή ακόμα και να πάρετε ψυχολογική βοήθεια. Έτσι μπορείτε να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες όπως η μετατραυματική διαταραχή άγχους, η κατάθλιψη μετά τον τοκετό ή οι δυσκολίες στην ανάπτυξη δεσμού με το παιδί σας.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved