Πρησμένα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε

Τα διογκωμένα ούλα, τα οποία μπορεί να έχουν μια επώδυνη αίσθηση και να γίνονται πιο ευαίσθητα στην αιμορραγία, είναι κοινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρησμένα ούλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε

Αυτή η φλεγμονή των ούλων ονομάζεται ουλίτιδα. Η ουλίτιδα της εγκυμοσύνης προκαλείται από τις ορμονικές αλλαγές που αυξάνουν τη ροή του αίματος στον ιστό των ούλων και προκαλούν πιο ευαίσθητα, και διογκωμένα τα ούλα.

Αυτές οι ορμονικές μεταβολές επίσης εμποδίζουν τη φυσιολογική ανταπόκριση του οργανισμού στα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν περιοδοντικές λοιμώξεις. Αυτό καθιστά ευκολότερο για την πλάκα να συσσωρεύεται στα δόντια σας και σας κάνει πιο επιρρεπή σε ουλίτιδα. Η σοβαρότητα της ουλίτιδας εγκυμοσύνης συνήθως αυξάνεται κατά το δεύτερο τρίμηνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα διογκωμένα ούλα σας;

Η καλή οδοντιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και να πλένετε το στόμα σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Μια μαλακή οδοντόβουρτσα μπορεί να προκαλέσει λιγότερο ερεθισμό στα ούλα σας. Πρέπει επίσης να διατηρήσετε τους προγραμματισμένους επαγγελματικούς καθαρισμούς και να συζητήσετε τυχόν προβλήματα με τον οδοντίατρό σας.

Εάν η ουλίτιδα παραμείνει ανεξέλεγκτη μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο σοβαρή μορφή της ασθένειας των ούλων που ονομάζεται περιοδοντίτιδα. Η περιοδοντίτιδα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα πρόωρου τοκετού. Τα καλά νέα είναι ότι με την καλή στοματική υγιεινή και τους συνήθεις επαγγελματικούς καθαρισμούς, δεν πρέπει να ανησυχείτε για τίποτα.

Εδώ είναι κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε τα διογκωμένα ούλα και να έχετε υγιέστερη υγιεινή του στόματος σας:

  • Έχετε τουλάχιστον μία εξέταση με τον οδοντίατρό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
  • Βουρτσίστε τα δόντια σας δύο φορές την ημέρα, ειδικά μετά από έμετο από την πρωινή ναυτία λόγω της εγκυμοσύνης.
  • Διατηρήστε μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Τα ούλα συνήθως επανέρχονται στο φυσιολογικό τους μετά τον τοκετό. Η αιμορραγία και η ευαισθησία θα πρέπει να μειώνονται επίσης. Επικοινωνήστε με τον οδοντίατρό σας εάν η διόγκωση και ο ερεθισμός επιδεινωθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας ή συνεχίζονται μετά τη γέννα του μωρού σας.

Διαβάστε όλα τα άρθρα μου εδώ

Αλέξανδρος Μάνος DDS , MOrth
Οδοντίατρος , Ειδικός Ορθοδοντικός
Tel Aviv University
site: www.drmanosclinic.com
e-mail: dralexmanos@gmail.com
instagram: dr_alex_manos

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved