Ποια οδοντιατρικά προβλήματα προκύπτουν στην εγκυμοσύνη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα μιας γυναίκας ή να επιδεινώσουν τα ήδη υπάρχοντα.

Ποια οδοντιατρικά προβλήματα προκύπτουν στην εγκυμοσύνη και πώς μπορείτε να προστατευτείτε

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Αμερικής, μόνο το 22-35% των εγκύων επισκέπτονται προληπτικά τον οδοντίατρο και μόνο οι μισές από αυτές που έχουν οδοντοστοματικά προβλήματα αναζητούν τελικά λύση.

Τα διάφορα οδοντικά και περιοδοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι τα εξής:

Ουλίτιδα

Τα συμπτώματα της ουλίτιδας είναι η φλεγμονή, το πρήξιμο και τα ερεθισμένα ούλα. Μπορεί ακόμα τα ούλα να ματώνουν και να πονούν. Είναι το πιο συχνό οδοντοστοματικό πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και συνήθως εμφανίζεται στο 60-75% των εγκύων.

Φθορά στα δόντια- Στοματικές αλλοιώσεις

Ένας από τους κύριους λόγους που φθείρονται τα δόντια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι η αυξημένη πρόσληψη υδατανθράκων.

Ακόμα, η πρωινή αδιαθεσία που αισθάνεστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τους συνεχής εμετούς, αυξάνει την παρουσία των οξέων στο στομάχι και στο στόμα με αποτέλεσμα να διαβρώνεται το σμάλτο των δοντιών.

Όγκος της κύησης- Επουλίδα

Η επουλίδα εμφανίζεται στο 5% των έγκυών γυναικών και είναι ένας καλοήθης όγκος που εμφανίζεται κυρίως στα μεσοδόντια διαστήματα, στα ούλα.

Οφείλεται κυρίως στη παρουσία της προγεστερόνης, σε συνδυασμό με τοπικό ερεθισμό και μικρόβια. Είναι πιο συχνή μετά το 1ο τρίμηνο και συνήθως υποχωρεί μετά τον τοκετό.

Όταν εμποδίζει τις έγκυες γυναίκες από τη μάσηση, μπορεί να αντιμετωπιστεί χειρουργικά πριν εξασθενήσει με τοπική αναισθησία.

Περιοδοντίτιδα

Η περιοδοντίτιδα είναι μία από τις πιο σοβαρές παθήσεις των δοντιών που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εμφανίζεται στο 30% των γυναικών που είναι σε αναπαραγωγική λειτουργία και ουσιαστικά οφείλεται στην εισβολή μικροβίων και στη φλεγμονή του περιοδοντίου, δηλαδή των ιστών που περιβάλλουν και στηρίζουν τα δόντια.

Αν δεν αντιμετωπιστεί από νωρίς, είναι πιθανό, τα μικρόβια να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος της εγκύου και μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό ή ενδομήτρια καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου.

Είναι λοιπόν σαφές, ότι η οδοντιατρική φροντίδα είναι κάτι που δεν πρέπει να αγνοήσετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επειδή είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία σας.

Να κάνετε τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο και να καθαρίζετε τα δόντια σας. Διατηρήστε μια υγιή στοματική ρουτίνα στο σπίτι για να έχετε μια υγιή και ισορροπημένη εγκυμοσύνη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved