Εγκυμοσύνη και δόντια: Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τη στοματική σας υγιεινή κατά την κύηση

Είναι σημαντικό να φροντίζετε τα δόντια σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Εγκυμοσύνη και δόντια: Γιατί δεν πρέπει να παραμελείτε τη στοματική σας υγιεινή κατά την κύηση

Κατά την κύηση παρατηρείται αυξημένη έκκριση ορμονών, κυρίως οιστρογόνων και προγεστερόνης. Η ορμονική αυτή διαταραχή κάνει τα ούλα να είναι πιο ευαίσθητα απέναντι στα μικρόβια της οδοντικής πλάκας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πρήξιμο ή ακόμη και αιμορραγία των ούλων κατά το βούρτσισμα.

Πρόκειται για ένα πρόβλημα που ονομάζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης και σταματά μετά το τέλος της.

Στο δεύτερο τρίμηνο μπορεί να εμφανιστεί η λεγόμενη επουλίδα της κύησης. Πρόκειται για μικρά κόκκινα ογκίδια στην περιοχή των ούλων που βρίσκονται ανάμεσα στα δόντια κυρίως στην επάνω γνάθο, τα οποία είναι ενοχλητικά αλλά τελείως ανώδυνα και ακίνδυνα.

Μετά τον τοκετό μπορεί να υποχωρήσουν από μόνα τους, σε αντίθετη περίπτωση πρέπει να αφαιρεθούν από τον οδοντίατρο.

Η ουλίτιδα και η έλλειψη στοματικής υγιεινής είναι οι αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια ενός ή περισσότερων δοντιών κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι γυναίκες που εμφανίζουν πρόβλημα περιοδοντίτιδας θα πρέπει να το αντιμετωπίζουν άμεσα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς έρευνες των τελευταίων χρόνων έχουν δείξει ότι η περιοδοντίτιδα μπορεί να σχετίζεται τόσο με πιθανότητα πρόωρου τοκετού όσο και με πιθανότητα γέννησης λιποβαρούς (χαμηλού βάρους) νεογνού.

Όπως εξηγεί ο γυναικολόγος του Mothersblog κ. Μενέλαος Λυγνός οι ορμόνες της κύησης δεν κάνουν μόνον εσάς πιο ευαίσθητες, αλλά και τα ούλα σας. Έτσι τα ούλα εμφανίζονται οιδηματώδη και τείνουν να αιμορραγούν ευκολότερα. Για το λόγο αυτό κατά την εγκυμοσύνη συνιστάται να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην περιποίηση των δοντιών και των ούλων.

Μερικές φορές εξάλλου, πάνω στα ούλα και ανάμεσα στα δόντια, εμφανίζονται κατά την κύηση μικρά ογκίδια, οι επονομαζόμενες επουλίδες. Τα ογκίδια αυτά έχουν έντονο κόκκινο χρώμα και ελαφρώς κοκκιώδη επιφάνεια, μοιάζουν δηλαδή με μικρά κόκκινα μούρα. Δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας. Οι επουλίδες στις περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίζονται από μόνες τους μετά την εγκυμοσύνη. Σε περίπτωση, όμως που σας ενοχλούν, μπορεί να συζητηθεί το ενδεχόμενο αφαίρεσής τους από τον οδοντίατρό σας με τοπική αναισθησία.

Πώς πρέπει να περιποιούμαι τα δόντια μου, όσο είμαι έγκυος;

Ο μεγάλος «εχθρός» της υγείας των δοντιών και των ούλων σας είναι η οδοντική πλάκα. Το μεγαλύτερο μέρος της οδοντικής πλάκας αφαιρείται με το καθημερινό βούρτσισμα (δις ημερησίως) και με τη χρήση οδοντικού νήματος (μία φορά τη μέρα). Έτσι μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ουλίτιδας και τερηδόνας. Η στοματική υγιεινή όμως δεν είναι πλήρης μόνο με αυτά. Ο καθαρισμός των δοντιών και των ούλων από τον οδοντίατρο σε τακτά χρονικά διαστήματα είναι αναντικατάστατος και η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί λόγο αναβολής της διαδικασίας αυτής.

Σχετικά πρόσφατα στοιχεία μάλιστα δείχνουν, πως δια της αποτρύγωσης (έτσι ονομάζεται ο καθαρισμός από τον οδοντίατρο και ο πειρασμός να χρησιμοποιήσω μια τόσο «ιατρική» λέξη, ήταν ακαταμάχητος) επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Συνεπώς η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι, θα μπορούσε να πει κανείς, επιβεβλημένη, για γυναίκες, που έχουν αυξημένη πιθανότητα να παρουσιάσουν διαβήτη κύησης.

Διαβάστε επίσης

Γιατί η ουλίτιδα είναι συνηθισμένη στις εγκύους;
Εγκυμοσύνη και δόντια: Πώς θα τα φροντίσετε σωστά και τι πρέπει να προσέξετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved