Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;

Τι είδους ψάρια  μπορεί να τρώει η έγκυος;

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη;

Τα ψάρια είναι σημαντικές πηγές θρεπτικών συστατικών γι΄αυτό και θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μια να περιλαμβάνει ψάρι με πολλά λιπαρά.

Αποτελούν μία εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που είναι απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη ιστών, όπως η μήτρα και ο πλακούντας, καθώς και για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Επιπλέον, τα ψάρια παρέχουν ψευδάργυρο που συμμετέχει σε πληθώρα αντιδράσεων του μεταβολισμού και στη σύνθεση του DNA. Ακόμη, τα ψάρια είναι μία πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων που φαίνεται να επιδρούν θετικά στην όραση, τη νοημοσύνη, τη νευρική λειτουργία και το ανοσοποιητικό σύστημα του εμβρύου καθώς επίσης είναι ευεργετικά και για τη μητέρα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους συνιστάται η κατανάλωση 2 περίπου μερίδων ψαριού (340 γρ συνολικά) σε εβδομαδιαία βάση.

Μεγάλα ψάρια

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος του Mothersblog Ευσταθία Παπαδά, τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, το σκουμπρί και ο καρχαρίας είναι επικίνδυνα καθώς περιέχουν μεγάλες ποσότητες ψευδαργύρου, ο οποίος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του εμβρύου.

Ποια θαλασσινά επιτρέπονται και ποια όχι

Τα θαλασσινά που μπορεί να καταναλώνει μία έγκυος με περισσότερη ασφάλεια είναι ο τόνος, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, ο γαύρος και οι γαρίδες.
Απαγορεύεται η κατανάλωση ωμού ψαριού και θαλασσινών αλλά και καπνιστών ψαριών. Επίσης τα ψάρια θα πρέπει να μαγειρεύονται τουλάχιστον έως τους 63 βαθμούς Κελσίου προκειμένου να αποφευχθούν δηλητηριάσεις.

Τέλος, αν η κατανάλωση ψαριού δεν είναι στις προτιμήσεις μίας εγκύου θα πρέπει να ενισχυθεί η πρόσληψη ω-3 λιπαρών μέσω άλλων τροφών, όπως ο λιναρόσπορος, τα καρύδια και οι ηλιόσποροι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved