Η μνήμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της;

Επηρεάζει και με ποιο τρόπο η εγκυμοσύνη τη μνήμη της γυναίκας;

Η μνήμη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλό της;

Έχετε παρατηρήσει αλλαγές στη μνήμη σας τώρα που είστε έγκυος; Ξεχνάτε εύκολα ή θυμάστε τα πάντα με ακρίβεια;

Σύμφωνα με μελέτες επιστημόνων η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση!

Η εγκυμοσύνη και γενικά η μητρότητα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη διαύγεια μια γυναίκας και να την κάνει πιο έξυπνη, η εξυπνάδα όμως αυτή αφορά συγκεκριμένα πράγματα και καταστάσεις. Η ιδιαίτερη αυτή ευφυΐα έχει να κάνει αποκλειστικά με ό,τι αφορά τη μητρότητα, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και τον τοκετό.. Ασφαλώς σε αυτό συμβάλλουν και κάποια έμφυτα χαρακτηριστικά που έχουμε.

Κάθε μαμά δεν διαφέρει από οποιοδήποτε άλλο ον που αναπαράγεται και προσπαθεί πάση θυσία να βοηθήσει και να προστατέψει τους απογόνους του. Έτσι και στις μέλλουσες μανούλες έχει παρατηρηθεί ότι η αντιληπτική τους ικανότητα σε ότι έχει να κάνει με το παιδί τους οξύνεται σημαντικά. Για παράδειγμα σίγουρα θα έχετε ακούσει ότι οι έγκυες έχουν πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Ακόμα και αυτό συμβαίνει για να μπορεί η μέλλουσα μαμά να προστατέψει το μωρό της αν κάτι είναι «χαλασμένο».

Όμως και η αφηρημάδα είναι συνηθισμένη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ειδικά τους τελευταίους έξι μήνες. Η πλήρης λειτουργία της μνήμης επανέρχεται περίπου τρεις μήνες μετά τη γέννα. Η αφηρημάδα μπορεί να οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα προγεστερόνης η οποία προκαλεί συχνά πονοκεφάλους, μεταπτώσεις της διάθεσης , κόπωση και μπορεί να επηρεάσει και τη λειτουργία του εγκεφάλου σας.

Οι ειδικοί κατέληξαν ότι η γενική «αφηρημάδα» της εγκύου και η επιλεκτική της ευφυΐα σε συγκεκριμένα θέματα έχει να κάνει με τα υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης και την έλλειψη σιδήρου. Αυτά σε συνδυασμό με την κούραση που είναι μόνιμη αίσθηση για την κάθε εγκυμονούσα, οδηγούν αρκετά συχνά σε αδυναμία συγκέντρωσης.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved