Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό;

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποφύγουμε έναν πρόωρο τοκετό, όμως μπορούμε να μειώσουμε τις πιθανότητες, εφαρμόζοντας κάποιες αλλαγές στην καθημερινότητα μας.

Εγκυμοσύνη: Πώς μπορείτε να μειώσετε τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό;

Αρχικά η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενισχύει τη γενική σας ευεξία και μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη ή προεκλαμψίας, που οδηγούν συνήθως σε πρόωρο τοκετό.

Είναι καλή ιδέα να προσπαθείτε να κρατιέστε σε φόρμα και να είστε ενεργή καθημερινά. Δεν χρειάζεται να κάνετε πολύ έντονη γυμναστική, ακόμα και λίγο περπάτημα μέσα στην ημέρα θα σας κάνει πολύ καλό.

Εάν έχετε διαγνωστεί με ένα από τα παρακάτω, να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης ή μια δραστηριότητα:

  • Συνεχής αιμορραγία
  • Ενδομήτρια καθυστέρηση ανάπτυξης
  • Έκτοπη κύηση
  • Πρόδρομος πλακούντας
  • Διαβήτης κύησης

Οι γυναίκες που υποφέρουν από πολύ άγχος ή κατάθλιψη, έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετό, όμως το γιατί δεν έχει ξεκάθαρη επιστημονική απάντηση. Πιθανόν αντιδρά έτσι το σώμα γιατί δεν ακολουθούν και υγιεινούς τρόπους ζωής.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέραν του ότι βλάπτει το μωρό σας αυξάνει και την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών στην εγκυμοσύνη σας και συνδέεται άμεσα με τον πρόωρο τοκετό. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να το κόψετε τελείως.

Όσον αφορά το αλκοόλ, είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για πρόωρη γέννηση. Είναι πολύ σημαντικό να περιορίζεται τουλάχιστον σε μία ή το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Ακόμα η λήψη ψυχοτρόπων φαρμάκων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Τέλος, υπάρχουν πολλοί τύποι λοίμωξης που σχετίζονται με τον πρόωρο τοκετό. Κάθε λοίμωξη θέτει σε κίνδυνο το ανοσοποιητικό σας σύστημα και σας κάνει πιο επιρρεπείς σε περαιτέρω προβλήματα υγείας. Για να προστατευτείτε από λοιμώξεις και ιούς φροντίστε τα παρακάτω:

Προστατευτείτε κατάλληλα από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Λοιμώξεις όπως τα χλαμύδια, η γονόρροια, η σύφιλη, ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι πολύ πιθανό να επηρεάσουν το μωρό σας. Αν νομίζετε ότι υπάρχει πιθανότητα να έχετε κάποια λοίμωξή επικοινωνήστε με τον γιατρό σας ή επισκεφτείτε μια κλινική γενετήσιου προσανατολισμού ή σεξουαλικής υγείας.

Προστατέψτε τον εαυτό σας πλένοντας τα χέρια σας όποτε αγγίζετε ζώα, καθώς πολλές λοιμώξεις μεταδίδονται από αυτά.

Προστατεύστε τα ούλα και τα δόντια σας. Μπορεί να σας ακούγεται περίεργο όμως διάφορες μελέτες επιστημόνων έχουν συσχετίσει την φθορά των δοντιών και των ούλων με την πρόωρη γέννηση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved