Τι συμβαίνει τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης;

Είναι συναρπαστικό να μαθαίνεις για όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου από τον πρώτο κιόλας μήνα της εγκυμοσύνης.

Τι συμβαίνει τον πρώτο μήνα της εγκυμοσύνης;

Από τη στιγμή του ενθουσιασμού όταν σας αποκαλύπτεται το θετικό τεστ κυήσεως μέχρι την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το πρώτο τρίμηνο είναι μια περίοδος ταχύτατης σωματικής και συναισθηματικής αλλαγής.

Μικρότερο από σπόρο παπαρούνας στην αρχή της εγκυμοσύνης, το μωρό σας θα αναπτύξει όλα τα κύρια όργανά του το πρώτο τρίμηνο και μέχρι τις 13 εβδομάδες θα ζυγίζει γύρω στα 12,5 γρ. και θα έχει ύψος 5, 5 εκ.

Το σώμα και τα συναισθήματά σας θα αλλάξουν δραματικά καθώς εκκρίνονται ορμόνες για την προετοιμασία της δημιουργίας της νέας ζωής. Ο ενθουσιασμός μπορεί να εναλλάσσεται με άγχος και ίσως εμφανιστούν ενοχλήσεις, όπως ναυτία, πόνος στο στήθος και κόπωση. Τα καλά είναι ότι στο τέλος του πρώτου τριμήνου είναι πιθανόν να έχει αποκατασταθεί κάποια ισορροπία.

Μπορεί ακόμα να αισθάνεστε τελείως εξαντλημένη. Λίγο μετά τη γονιμοποίηση, το τμήμα του εμβρύου που θα εξελιχθεί στο πλακούντα αρχίζει να απελευθερώνει την ορμόνη της εγκυμοσύνης hCG ( ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη), που εμποδίζει την απελευθέρωση άλλων ωαρίων από τις ωοθήκες και οδηγεί στην παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Η προγεστερόνη είναι ουσιαστικής σημασίας για την προετοιμασία της μήτρας για το έμβρυο. Οι ορμόνες αυτές είναι που δίνουν το σήμα για τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

Μπορεί να έχετε ελαφριά αιμορραγία και ίσως ήπιες κράμπες με την εμφύτευση του μωρού στην επίστρωση της μήτρας, το ενδομήτριο, και να νιώθετε λίγο φούσκωμα.

Διαβάστε επίσης

1ο, 2ο και 3ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Πόσες εβδομάδες διαρκεί το καθένα

Ψυχολογία εγκύου: Όλα όσα νιώθει μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ποιες είναι οι απαραίτητες βιταμίνες κατά την κύηση;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved