Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Γιατί δεν νιώθω χαρά για το μωρό που περιμένω;

Οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν τεράστιες διακυμάνσεις στα συναισθήματα και στη διάθεση.

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Γιατί δεν νιώθω χαρά για το μωρό που περιμένω;

Πρέπει να περιμένετε κάποιες στιγμές μελαγχολίας αλλά να μην τις παραβλέπεται όταν παρατείνονται.

Ακόμα κι αν επιθυμείτε αυτό το παιδί όσο τίποτα άλλο, θα υπάρξουν στιγμές μελαγχολίας. Μπορεί να ανησυχείτε για τη δουλειά και τα οικονομικά σας μετά τη γέννα, για τη σχέση σας, τους φίλους σας και τις προσαρμογές που θα απαιτήσει ο νέος σας ρόλος, ή να αναρωτιέστε πώς θα αποκτήσετε όλες αυτές τις δεξιότητες που απαιτεί η φροντίδα ενός μικροσκοπικού μωρού, ανησυχίες που μοιράζονται όλες οι μέλλουσες μητέρες.

Οι διακυμάνσεις της διάθεσης καταπολεμούνται συνήθως με λίγη πρακτική βοήθεια και προσωπική στήριξη. Μπορεί όμως και να είναι σοβαρές και να καταλήξουν σε κατάθλιψη της κύησης. Ισως διαπιστώσετε ότι η κακή διάθεση δεν περνά, δεν έχετε κίνητρο να κάνετε πράγματα που σας αρέσουν, κοιμάστε πολύ ή έχετε αϋπνίες ή συχνές αρνητικές σκέψεις για την εγκυμοσύνη σας και για εσάς, ή σκέφτεστε ακόμα και να κάνετε κακό στον εαυτό σας.

Αν κάποιο από αυτά τα συμπτώματα ταιριάζει στη διάθεσή σας, επισκεφτείτε το γιατρό σας. Περίπου 1 στις 10 έγκυες χρειάζονται τη βοήθεια του ειδικού για να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη. Θεραπείες όπως η συμβουλευτική και η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία μπορεί να βοηθήσουν, ενώ σε μερικές περιπτώσεις χρειάζονται φάρμακα.

Πρακτικές λύσεις

Αυτές οι απλές δοκιμασμένες μέθοδοι μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις μεταπτώσεις της διάθεσής σας:

Ξεκούραση

Οι ανησυχίες φαίνονται πιο απλές όταν είστε ξεκούραστη.

Κανακεύστε με κάτι ξεχωριστό κάθε μέρα

Διαβάζετε 20 λεπτά το αγαπημένο σας περιοδικό, αγοράζετε λουλούδια για το γραφείο σας ή αναζητάτε στο διαδίκτυο ένα κολακευτικό φόρεμα ή κραγιόν.

Σύντροφος

Μιλάτε με το σύντροφό σας που βιώνει αντίστοιχα συναισθήματα. Μπορείτε να τρώτε έξω μια φορά την εβδομάδα ή στις δέκα μέρες; Αν έχετε μεγαλύτερα παιδιά, αφήστε τα στους παππούδες ή σε στενούς σας φίλους.

Διαβάστε επίσης

Κατάθλιψη στην εγκυμοσύνη: Αυτά είναι τα σημάδια για να την αναγνωρίσετε
Στεναχώρια στην εγκυμοσύνη: Τι μπορείτε να κάνετε και πότε να ζητήσετε βοήθεια

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved