Τα συμπτώματα που σας προειδοποιούν για τον τοκετό

Τις ημέρες ή τις εβδομάδες πριν από τον τοκετό μπορεί να διαπιστώσετε πολλά σωματικά συμπτώματα που σας προϊδεάζουν για το επερχόμενο γεγονός.

Τα συμπτώματα που σας προειδοποιούν για τον τοκετό

Μάλιστα αν είστε πρωτότοκος, αυτές οι φυσιολογικές αλλαγές ενδέχεται να ξεκινήσουν εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων.

Εμπέδωση κεφαλής εμβρύου

Καθώς μαλακώνει το κατώτερο μέρος της μήτρας σας, το κεφάλι του μωρού κατέρχεται χαμηλότερα στη λεκάνη σας. Αυτό περιγράφεται ως “ εμπέδωση κεφαλής εμβρύου” και όταν συμβεί, θα ανακαλύψετε πώς έχετε περισσότερα χώρο για να αναπνεύσετε.Θα ανακουφιστείτε από καούρες και δεν θα αισθάνεστε πλέον δυσφορία έπειτα από κάθε γεύμα. Η εμπέδωση συνήθως συμβαίνει δύο με τέσσερις εβδομάδες πριν από την έναρξη των ωδίνων, αν πρόκειται για το πρώτο σας παιδί. Στις επόμενες κυήσεις συμβαίνει σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη του τοκετού.

Πίεση στην πύελο

Όταν εμπεδωθεί η κεφαλή του εμβρύου στην πύελο μπορεί να αισθανθείτε κάποια δυσφορία. Θα νιώθετε έντονα την ανάγκη για ούρηση και αφόδευση εξαιτίας της πίεσης που ασκεί το έμβρυο στα αντίστοιχα όργανα. Η χαλάρωση των αρθρώσεων και των συνδέσμων μπορεί να προκαλέσει πόνο στον ηβικό οστό και στη σπονδυλική στήλη. Ίσως νιώσετε έντονη πίεση καθώς το έμβρυο πιέζει την πυελική χώρα. Η συμπίεση των αγγείων της πυέλου μπορεί να δημιουργήσει οίδημα στα πόδια σας. Οι πυελικές έλξεις και η ανάπαυση στο πλάι θα ανακουφίσουν την πίεση της λεκάνης.

Κολπικές εκκρίσεις

Πολλές γυναίκες εμφανίζουν αυξημένες κολπικές εκκρίσεις καθώς ο τράχηλος μαλακώνει. Η έκκριση μοιάζει με λεύκωμα αυγού αλλά μπορεί να εμφανίζει και ροζ στίγματα.

Ένστικτο δημιουργίας φωλιάς

Αν τον τελευταίο μήνα, νιώθετε μια ακατανίκητη επιθυμία να αδειάσετε όλα τα ντουλάπια, να καθαρίσετε τα συρτάρια και να σκουπίσετε όλο το σπίτι, τότε βιώνετε αυτό που αποκαλείται “ένστικτο δημιουργίας φωλιάς”. Είναι μια καταπιεσμένη μητρική ανάγκη να προετοιμάσετε το σπίτι για τον επικείμενο ερχομό του μωρού.

Συσπάσεις Braxton Hicks

Δεν πρόκειται για πραγματικές συσπάσεις αλλά για “ προπαρασκευαστικές ωδίνες” που προκαλούν διάταση στο κατώτερο μέρος της μήτρας και λέπτυνση του τράχηλου. Ο τράχηλος ,επίσης, μαλακώνει. Καθώς ο τοκετός πλησιάζει αυτές οι συσπάσεις μπορεί να γίνουν πιο έντονες, δίνοντάς σας την αίσθηση της διάτασης ή του κουλουριάσματος στην κοιλιά σας.

Διάρροια

Οι προσταγλανδίνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται στον οργανισμό την περίοδο πριν από τον τοκετό και μπορεί να οδηγήσουν σε συχνές κενώσεις.

Διαβάστε επίσης

Πέντε συχνές ερωτήσεις για τον τοκετό (video)
Τοκετός: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved