Στρες στην εγκυμοσύνη: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης συχνά η γυναίκα διακατέχεται από άγχος και στρες.

Στρες στην εγκυμοσύνη: Τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στο έμβρυο;

Δεν είναι μόνο οι ορμόνες που επηρεάζουν την ψυχική της διάθεση αλλά και η καθημερινότητά της. Σκέψεις για το αν όλα θα πάνε καλά, αν θα τα καταφέρει, αν η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς της θα παραμείνει ίδια, την απασχολούν και την στρεσάρουν.

Υπάρχουν πολλές έρευνες που έχουν γίνει για την επίδραση του στρες της εγκύου στο μωρό.

Σύμφωνα με αυτές, το στρες μπορεί να:

-προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή να οδηγήσει στη γέννηση ελλιποβαρών μωρών
-αυξήσει το ενδεχόμενο της προεκλαμψίας αλλά και των αποβολών
-συμβάλλει στην εμφάνιση ενδομήτριας λοίμωξης
-επηρεάσει το IQ του εμβρύου, μειώνοντάς το κατά 2-3 μονάδες

Ειδικότερα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην διαδικτυακή έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης Health Psychology, έδειξε ότι η κορτιζόλη έχει συνδεθεί με το χρόνιο στρες καθώς και με το βάρος του νεογέννητου. Συγκεκριμένα, το αυξημένο επίπεδο της κορτιζόλης στην μητέρα μειώνει τη ροή του αίματος προς το έμβρυο, κάτι που με τη σειρά του μειώνει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών.

Τα μωρά, που έχουν βάρος γέννησης κάτω από 2,5 κιλά, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προβλήματα υγείας, ακόμα και για πρόωρο θάνατο.
Άλλη μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη, έδειξε ότι το άγχος που ενδεχομένως αντιμετωπίζει μια έγκυος, μπορεί να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου του παιδιού. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά στη μετέπειτα ζωή τους εμφανίζουν προβλήματα στον ύπνο σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο καθηγητής Γυναικολογίας και Παιδιατρικής του UCLA, Dr. Calvin Hobel, χαρακτηρίζει το στρες «σιωπηλή ασθένεια». Για το λόγο αυτά συνιστά τις εγκυμονούσες να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα στην ψυχολογία τους και να μην αδιαφορούν για τα συμπτώματα ή τις επιπτώσεις που έχει το στρες στη ζωή τους.

Διαβάστε επίσης

Εγκυμοσύνη και άγχος: Πολεμήστε το!
Το στρες πριν την εγκυμοσύνη επηρεάζει το βάρος του μωρού!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved