Χαμηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει;

Η χαμηλή πίεση (υπόταση) είναι ένα πρόβλημα αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη, κυρίως τους πρώτους μήνες.

Χαμηλή πίεση στην εγκυμοσύνη: Γιατί συμβαίνει;

Όταν η αρτηριακή πίεση είναι χαμηλή ενδέχεται το αίμα να μην κυκλοφορεί σωστά και να μην αιματώνεται καλά ο εγκέφαλος και τα άλλα όργανα του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι η παροχή οξυγόνου προς τα όργανα του σώματος μπορεί να είναι ελλιπής.

Τα συμπτώματα της υπότασης μπορεί να περιλαμβάνουν ζαλάδα, τάση για λιποθυμία, ψυχρό και υγρό δέρμα, εφίδρωση με κρύα χέρια και δέρμα, έντονη κόπωση, σκοτοδίνη με θολή ή ομιχλώδη όραση, τάση για εμετό και ταχυκαρδία με αδύναμο σφυγμό. Σε ακραίες περιπτώσεις, η υπόταση μπορεί να οδηγήσει σε σοκ. Μια απότομη πτώση της πίεσης του αίματος που φέρνει λιποθυμία είναι πολύ επικίνδυνη για χτύπημα στο κεφάλι ή κάταγμα. Όταν, λοιπόν, εμφανίζονται συμπτώματα υπότασης πρέπει πάντα να αναζητείται ιατρική συμβουλή.

Ειδικά κατά τις πρώτες 24 εβδομάδες της κύησης η συστολική πίεση παρουσιάζει συνήθως πτώση. Γι' αυτό το λόγο οι έγκυες γυναίκες μπορεί να παρουσιάζουν ζάλη. Δεν πρόκειται για σύμπτωμα κάποιου προβλήματος υγείας. Αντίθετα, εξαιτίας αυτής της μείωσης της πίεσης, το αίμα φτάνει πιο άνετα στη μήτρα και τροφοδοτεί τον πλακούντα, έτσι ώστε το μικρό να λαβαίνει όλες τις ουσίες που χρειάζεται για να αναπτυχθεί. Ο οργανισμός σας αντισταθμίζει απολύτως αυτή τη μικρή μείωση των τιμών της πίεσης.

pregnant1

Τι θα πρέπει να αποφεύγετε:

-Την πολύωρη ορθοστασία
-Τους κλειστούς, ζεστούς χώρους
-Την έκθεση στον ήλιο
-Τον καύσωνα
-Την πολυκοσμία
-Τα πικάντικα φαγητά

Επίσης:

-Να είστε προσεκτικοί, όταν σηκώνεστε από οριζόντια ή καθιστή θέση.
-Ανυψώστε τη θέση του κεφαλιού σας στο κρεβάτι, όταν κοιμάστε τη νύχτα
-Αποφύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα
-Αποφύγετε να πιέζεστε πολύ, όταν επισκέπτεστε την τουαλέτα
-Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση σε ζεστό νερό, όταν κάνετε ντους και ιαματικά λουτρά. Εάν αισθανθείτε ζάλη, καθίστε κάτω. Μπορεί να είναι χρήσιμο να έχετε μια καρέκλα ή ένα σκαμνί στο μπάνιο σε περίπτωση που χρειαστεί να καθίσετε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό σκαμνί που έχει σχεδιαστεί για χρήση σε ντουζιέρες και μπανιέρες.
-Για να αποφύγετε προβλήματα με τη χαμηλή πίεση του αίματος και να μειώσετε τα επεισόδια ζάλης μετά τα γεύματα, προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρότερα και συχνότερα γεύματα

Αν νοιώθετε αδυναμία λόγω χαμηλής πίεσης, αν ενυδατώνεστε, να ξεκουράζεστε και να αερίζετε το χώρο που βρίσκεστε.

Διαβάστε επίσης

Είμαι έγκυος και νιώθω ζάλη και λιποθυμία. Τι να κάνω;

Εγκυμοσύνη και κούραση: Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να ξεκουράζεται η εγκυμονούσα

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved