Έγκαιρη εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο αποβολής

Μια εξέταση αίματος κατά τις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προβλέψει κίνδυνο αποβολής ή του πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.

Έγκαιρη εξέταση αίματος μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο αποβολής

Οι Αμερικανοί γιατροί πιστεύουν ότι έχουν βρει μόρια στο αίμα που μπορούν να συνδεθούν με τις σοβαρές επιπλοκές που έχει ο τοκετός, μήνες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Τα ευρήματα αυτά θα βοηθήσουν τους γιατρούς να λάβουν μέτρα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ακόμη και οι πρόωροι τοκετοί. Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν πριν υπερεκτιμηθούν τα ευρήματα, ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε «μικρό και προκαταρκτικό» στάδιο.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μία στις πέντε εγκυμοσύνες καταλλήγει σε αποβολή, ενώ η Βρετανία έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη.

Το συγκεκριμένο τεστ, θα γίνεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης και θα μπορεί να εντοπίσει τα μοριακά σήματα ή όπως αλλιώς τα ονομάζουν, microRNA (ανοσοποιητικά κύτταρα που βρίσκονται στον πλακούντα) και στη συνέχεια, με βάση αυτά, να γίνουν οι σχετικές προβλέψεις για το πώς θα εξελιχθεί η κύηση.

exetasi aimatos problepei apovoli 3

Πρόβλεψη προβλημάτων

Η ομάδα, από το Εργαστήριο Αναπαραγωγικής Ιατρικής και Ανοσολογίας στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησε την ικανότητα των μικροκυττάρων να προβλέψουν την πρόωρη γέννηση, την προεκλαμψία και την αποβολή κατά τη διάρκεια των πρώτων 12 εβδομάδων της εγκυμοσύνης.

Συνολικά, εξέτασαν 160 γεννήσεις σε μια σειρά τεσσάρων δημοσιευμένων μελετών.

Τα αποτελέσματα προέβλεπαν αποβολή και καθυστερημένη προεκλαμψία με ακρίβεια 90% και πρόωρη γέννηση πριν από την 34η εβδομάδα με ακρίβεια 89%.

Η προεκλαμψία είναι μια σοβαρή κατάσταση όπου προκαλείται από την ασυνήθιστα υψηλή αρτηριακή πίεση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Προσβάλλει έως και το 10% όλων των πρώτων κυήσεων και συχνά οδηγεί σε πρόωρο τοκετό.

exetasi aimatos problepei apovoli 4

Σε αντίθεση με την αποβολή, ο κίνδυνος της προεκλαμψίας και της πρόωρης γέννησης μπορεί να αντιμετωπιστεί με ιατρική παρέμβαση.

Ο Daniel Brison, επίτιμος καθηγητής της κλινικής εμβρυολογίας και βιολογίας βλαστικών κυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μια «συναρπαστική αναζήτηση» αλλά πρόσθεσε: «Αν και τα αποτελέσματα μπορεί να φαίνονται συναρπαστικά, υπάρχει δυστυχώς υψηλός κίνδυνος να κάνουν και λάθος. Θα χρειαζόμασταν μεγαλύτερες μελέτες παρακολούθησης για να βεβαιωθούμε εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι έγκυρα».

Ο Tim Child, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επανέλαβε και ο ίδιος τις ανησυχίες του, αλλά περιέγραψε την έρευνα ως σημαντική.

exetasi aimatos problepei apovoli 2

«Η προεκλαμψία, ο πρόωρος τοκετός και η αποβολή είναι σημαντικά ζητήματα σε όλο τον κόσμο, οπότε κάθε έρευνα είναι σημαντική», δήλωσε στο BBC News και πρόσθεσε ότι ελπίζει η συνεχιζόμενη έρευνα να βοηθήσει τους γιατρούς να καταλάβουν «τη βασική αιτία» της ασθένειας του πλακούντα.

Τέλος, σύμφωνα με τους ερευνητές, τέτοια ποσοστά επιτυχίας θεωρούνται άνευ προηγουμένου και ανώτερα από κάθε άλλη παρόμοια προσπάθεια πρόβλεψης στο παρελθόν.

Διαβάστε επίσης:
Τραχηλική ανεπάρκεια: Μπορεί να διαγνωστεί πριν από την εγκυμοσύνη;
Καφές και αποβολή: Συνδέονται αυτά τα δύο; (vid)
Αυτόματη αποβολή: Συμπτώματα και πρόληψη
Πρόβλεψη πρόωρου τοκετού με τεστ ούρων;
Προεκλαμψία: Ποια είναι τα συμπτώματα;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved