Γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζετε τους μυς του πυελικού εδάφους στην εγκυμοσύνη

Οι μύες του πυελικού εδάφους στηρίζουν μεταξύ άλλων την ουροδόχο κύστη και τη μήτρα.

Γιατί είναι σημαντικό να γυμνάζετε τους μυς του πυελικού εδάφους στην εγκυμοσύνη

Στην εγκυμοσύνη, το αυξημένο βάρος του μωρού- και το υγρό και οι ιστοί που το περιβάλλουν -τεντώνουν το έδαφος αυτό με συνέπεια πρώτη της ουροδόχου κύστης και παροδική ακράτεια.Και οι σύνδεσμοι ανάμεσα στους μυς αυτούς μαλακώνουν λόγω της ρελαξίνης. Μπορεί να σας «φεύγουν» λίγα ούρα όταν βήχετε, γελάτε ή φταρνίζεστε ή όταν αναπηδάτε ή τρέχετε, σημάδι ότι οι μύες του εδάφους του πυέλου χρειάζονται δουλειά.

Γυμνάζοντας τους επί πέντε λεπτά τρεις φορές την ημέρα μπορεί να έχετε μεγάλη διαφορά στον έλεγχο της κύστης σας και να επιτύχετε ένα πιο σύντομο δεύτερο στάδιο του τοκετού, τις εξωθήσεις. Οι τακτικές ασκήσεις για το πυελικό έδαφος ( ονομάζονται Kegel) ευνοούν την υγεία του περινέου ( της περιοχής ανάμεσα στον πρωκτό και τον κόλπο) μειώνοντας την πιθανότητα σχισίματος κατά τον τοκετό, και βοηθούν στην επούλωση με τη γέννα, αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος στην περιοχή.

Για τις ασκήσεις Kegel, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσετε τους μυς του πυελικού εδάφους, (είναι αυτοί που σφίγγετε για να κρατήσετε τα ούρα ή τα αέρια).

Σφίγγετέ τους μένετε μέχρι να μετρήσετε έως το 5 και χαλαρώνετε αργά. Επαναλαμβάνετε αρκετές φορές την ημέρα. Σκεφτείτε κάτι που θα σας το θυμίζει , όπως όταν χτυπά το τηλέφωνο ή όταν σας πιάνει κόκκινο. Μπορείτε να κάνετε αυτές τις ασκήσεις οπουδήποτε- καθισμένη για να φάτε, ξαπλωμένη, όρθια στο ασανσέρ.

Μπορείτε να δυναμώσετε τους μυς του πυελικού εδάφους και σφίγγοντάς τους γερά όταν φταρνίζεστε, σηκώνετε βάρη ή αναπηδάτε. Έτσι, αποφεύγετε επιπλέον βλάβη στην περιοχή.

Πληροφορίες από το βιβλίο « Η εγκυμοσύνη μου» εκδόσεις Διόπτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved