Θηλασμός: 10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε!

Και έρχεται εκείνη η ωραία μέρα, η πιο ευτυχισμένη της ζωής σας, που κρατάτε για πρώτη φορά στα χέρια σας το πρώτο σας παιδί. Η απόλυτη ευτυχία σας είναι γεγονός, όμως γρήγορα προσγειώνεστε στην πραγματικότητα γιατί πρέπει τώρα να δείτε τι θα κάνετε με αυτό το μικρό πλασματάκι που έχει την απόλυτη ανάγκη σας και εξαρτιέται αποκλειστικά και μόνο από εσάς.

Την ευτυχία σας διαδέχεται σχεδόν αμέσως το άγχος και η αγωνία για το πώς θα τα καταφέρετε. Και ένας πραγματικά μεγάλος παράγοντας αυτού του άγχους σας είναι σίγουρα ο θηλασμός. Οι πρώτες μέρες είναι αναγνωριστικές και για εσάς και το μωρό σας, όμως όταν επιστρέφετε σπίτι από το μαιευτήριο, αρχίζουν τα... δύσκολα! Είναι αρκετό το γάλα μου; Γιατί κλαίει το μωρό δέκα λεπτά αφού το έχω θηλάσει; Μήπως δεν τρέφεται σωστά; Μήπως εγώ δεν κάνω σωστά όλη αυτή τη διαδικασία;

Ερωτήματα που έχουν όλες οι νέες μητέρες και που με την πάροδο των πρώτων ημερών αρχίζουν να απαντώνται μόνα τους, πρακτικά δηλαδή. Μάθετε λοιπόν δέκα βασικούς κανόνες για τον θηλασμό που μπορεί να σας φαίνεται αρκετά δύσκολος ως διαδικασία στην αρχή, όμως όταν τον συνηθίσετε, καταλαβαίνετε πως είναι μία από τις ομορφότερες περιόδους της ζωής σας και ο πιο γλυκός τρόπος για να δεθείτε ακόμα περισσότερο με το μωρό σας.

  1. Ο πρώτος κανόνας είναι πως τις πρώτες μέρες οπλίζεστε με υπομονή και βάζετε στο στήθος σας το μωρό σας όσες φορές το ίδιο θέλει ώστε να τραφεί. Κάθε φορά που θα κλαίει το μωρό θα το βάζετε να θηλάζει.
  2. Το σημαντικό είναι να βάζετε το παιδί να θηλάζει και στα δύο στήθη κάθε φορά. Ο χρόνος παραμονής του παιδιού στην κάθε θηλή είναι περίπου 20 λεπτά. Ο χρόνος δεν είναι καθόλου τυχαίος καθώς σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι μετά τα πρώτα δέκα λεπτά θηλασμού βγαίνουν τα λίπη του γάλακτος ώστε το παιδί να «πάρει τα πάνω του» και να τρέφεται σωστά με το γάλα σας.
  3. Αν το μωρό στην προσπάθειά του να θηλάσει, τραυματίσει τις θηλές σας και τις ματώσει, δεν χρειάζεται να ανησυχήσετε μήπως επιδεινωθεί η κατάσταση του τραύματός σας επειδή το παιδί θα πρέπει να συνεχίσει τον θηλασμό. Κάθε φορά που θα τελειώνετε τον θηλασμό, θα παίρνετε λίγο γάλα σας και θα αλείφετε γύρω γύρω τις θηλές σας. Έτσι και η πληγή θα επουλωθεί πιο γρήγορα και το παιδί δεν θα σας τραυματίσει ξανά.
  4. Αν παρ' όλα αυτά θέλετε μέχρι να κλείσει η πληγή σας να μην φέρετε σε επαφή το μωρό σας με το τραύμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θηλές από σιλικόνη που προσαρμόζονται πάνω από τη δική σας και έτσι το μωρό σας τρέφεται χωρίς να έρχεται σε άμεση επαφή με τη δική σας θηλή. Και αυτή θα επουλωθεί και το μωρό δεν θα χάσει ούτε γεύμα του.
  5. Αν για κάποιο λόγο βγάζετε γάλα με το θήλαστρο, θα πρέπει να κάνετε την όλη διαδικασία ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εφόσον το παιδί πρέπει τον πρώτο καιρό της ζωής του να τρέφεται ανά δύο με τρεις ώρες, θα βγάζετε και εσείς γάλα με την ίδια συχνότητα.
  6. Η γαλουχία με το θήλαστρο είναι λίγο πιο δύσκολη διαδικασία και ίσως και λίγο πιο επίπονη, όμως είναι και άκρως αποτελεσματική, ειδικά για τις γυναίκες που δεν έχουν χρόνο για να τον περνούν θηλάζοντας κανονικά το μωρό τους. Θα πρέπει να έχετε και εδώ υπομονή και επίσης όταν δείτε πως το γάλα που βγάζετε, αρχίζει να μειώνεται, πατάτε λίγο περισσότερο το στήθος ώστε να αδειάσετε τον αδένα του γάλακτος.
  7. Κατά την περίοδο της γαλουχίας είναι δεδομένο ότι η μητέρα θα πρέπει να τρέφεται σωστά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Τα φρούτα, τα λαχανικά και οι χυμοί είναι οι κατάλληλες τροφές που θα σας βοηθήσουν να έχετε καλή ποιότητα και ποσότητα γάλακτος.
  8. Κατά τη γαλουχία απαγορεύονται πικάντικες τροφές αλλά και όσπρια καθώς τα τελευταία μπορεί να προκαλέσουν περισσότερους κολικούς στο μωρό σας.
  9. Τα γεύματά σας πρέπει να είναι τουλάχιστον πέντε την ημέρα και να περιμένετε μετά από κάθε γεύμα περίπου 1.30 ώρα ώστε να 'κατέβει' το γάλα.
  10. Σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο κρυολόγημα ή κάποια στομαχική διαταραχή, ενημερώστε τον παιδίατρο ο οποίος και θα σας πει αν πρέπει να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό ή θα πρέπει να καταφύγετε σε συμπλήρωμα γάλακτος μέχρι να αναρρώσετε. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν σας απαγορεύσει να θηλάσετε λόγω προβλήματος υγείας, θα πρέπει να συνεχίσετε να βγάζετε το γάλα σας με θήλαστρο και να το πετάτε, ώστε να μην μειωθεί το γάλα σας μέχρι να επανέλθετε.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved