Μαθήματα ανώδυνου τοκετού: Πώς μπορούν να διευκολύνουν έναν τοκετό

Είχατε καθυστέρηση, κάνατε το τεστ εγκυμοσύνης και η κόκκινη γραμμή σας αποκάλυψε ότι σε εννέα μήνες θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας. Αν γίνεστε για πρώτη φορά μαμά, τα συναισθήματα σίγουρα είναι ανάμεικτα και προσπαθείτε μέρα με τη μέρα να προσαρμοστείτε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Μαθήματα ανώδυνου τοκετού: Πώς μπορούν να διευκολύνουν έναν τοκετό

Μια γυναίκα που γίνεται για δεύτερη φορά μαμά ξέρει καλά τι να περιμένει, από την άλλη όμως μια γυναίκα που γίνεται για πρώτη φορά μαμά δεν ξέρει τι θα αντιμετωπίσει. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν πολύ τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

Τι είναι τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού;
Πρόκειται για συνεδρίες που αρχίζουν συνήθως την 28η εβδομάδα της κύησης. Πολλές εγκυμονούσες παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα καθώς θέλουν να είναι ενημερωμένες τόσο για το τι θα αντιμετωπίσουν τη μέρα του τοκετού καθώς και το τι πρέπει να κάνουν μόλις γεννήσουν το μωρό τους.

Εκεί θα μάθετε για τη Μέθοδο Lamaze, μέθοδο που ενθαρρύνει τον ενεργό τοκετό και μαθαίνει στις εγκυμονούσες αναπνευστικές τεχνικές ώστε να αποσπάσουν την προσοχή από τον πόνο του τοκετού και για τη μέθοδο Bradley, μέθοδο που εστιάζει στον καθοδηγούμενο από το σύζυγο «φυσιολογικό τοκετό, δίνοντας έμφαση στη διατροφή, την άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και την ενδοσκόπηση και το διαλογισμό προκειμένου να αντιμετωπισθεί ο πόνος του τοκετού.

Επίσης θα ενημερωθείτε και για τα βασικά όπως: τι συμβαίνει στο σώμα κατά την εγκυμοσύνη, τι κατά τη διάρκεια των ωδινών και της γέννας, τεχνικές χαλάρωσης, τεχνικές αναπνοών, τεχνικές αναισθησίας, μαθαίνει τα πάντα για τον φυσιολογικό τοκετό, για την καισαρική τομή και για τη φροντίδα του νεογνού.

Πώς επιλέγουμε εκπαιδευτή
Συνήθως τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού γίνονται στα νοσοκομεία, σε κάποια ιατρικά κέντρα, σε γυμναστήρια ή σε ειδικούς διαμορφωμένους χώρους που υπάρχουν ειδικοί εκπαιδευτές. Στα μαιευτήρια, παραδίδονται μαθήματα δωρεάν από τις μαίες και τις επισκέπτριες υγείας ενώ στα γυμναστήρια και στους ειδικούς διαμορφωμένους χώρους, υπάρχει κάποιο κόστος συμμετοχής.

Οι εκπαιδευτές που αναλαμβάνουν αυτά τα μαθήματα είναι άνθρωποι που έχουν λάβει εκπαίδευση από κάποια οργάνωση που κάνει μαθήματα και μπορεί να είναι επαγγελματίας υγειονομικός ή μη.

(Υπάρχουν εκπαιδευτές ωστόσο, που παραδίδουν μαθήματα ανώδυνου τοκετού και στο σπίτι)

Πού γίνονται τα μαθήματα ανώδυνου τοκετού;

Ρωτήστε το μαιευτήριό σας: Τα περισσότερα μαιευτήρια έχουν δικά τους μαθήματα. Μπορεί να περιλαμβάνουν ξενάγηση και ενημέρωση για το τι θα πρέπει να περιμένετε φτάνοντας στο μαιευτήριο. Τα μαθήματα καλύπτουν γενικά τι συμβαίνει στον τοκετό, ιατρική και φυσική αναλγησία και πληροφορίες σχετικά με τη γέννα, ενώ όπως προείπαμε περιλαμβάνουν επίσης συμβουλές για τη φροντίδα του μωρού στο σπίτι μετά τη γέννα και το θηλασμό.

Ρωτήστε σε κάποιο ιδιωτικό κέντρο ή σε μαθήματα Yoga: Υπάρχουν πολλά ιδιωτικά κέντρα που μπορείτε να ακολουθήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Καλύπτονται όλες οι πλευρές του τοκετού και ενθαρρύνεται ο θηλασμός.

Ρωτήστε τη μαία σας: Ανεξάρτητες μαίες οργανώνουν ομαδικά μαθήματα. Μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθειά της και να σας κατευθύνει.
Ρωτήστε στο Δήμο σας: Κάποια κέντρα οργανώνουν διάφορα δωρεάν μαθήματα ανώδυνου τοκετού.

Ψάξτε στο διαδίκτυο: Αν δεν έχετε χρόνο και δεν μπορείτε να βγείτε έξω, αναζητήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού στο διαδίκτυο. Αν και θα χάσετε την κοινωνική πλευρά που προσφέρουν τα μαθήματα τοκετού έξω, θα αποκομίσετε μια καλή βάση για το τι πρέπει να περιμένετε στον τοκετό και μετά τη γέννηση του μωρού σας καθώς και τη φροντίδα του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved