Βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη: Tι ακριβώς κάνει κάθε μία από αυτές

Επειδή είναι δεδομένο ότι κατά την περίοδο της κύησης, η κούραση θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους... εχθρούς σας, θα πρέπει να ξέρετε ότι η χρήση βιταμινών θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και θα τονώσει τον οργανισμό σας. 

Βιταμίνες κατά την εγκυμοσύνη: Tι ακριβώς κάνει κάθε μία από αυτές

Οι βιταμίνες που πρέπει να παίρνεις στα τρία τρίμηνα της εγκυμοσύνης είναι πολλές. Σε τί ακριβώς κάνουν καλό κάθε μία ξεχωριστά; Ας δούμε αναλυτικα:

Ασβέστιο: Είναι απαραίτητο για τον σκελετό του μωρού, αλλά και για τον δικό σας. Καλό είναι να συνδυάζεται με τη βιταμίνη D, που επιτρέπει τη δέσμευσή του από τα οστά. Με μια πλούσια και ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε γαλακτοκομικά προϊόντα, αλλά και με συμπληρώματα θα καλύψετε τις ανάγκες σας. Το ασβέστιο είναι σημαντικό σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης, όμως τις τελευταίες εβδομάδες το μωρό χρειάζεται μεγαλύτερες ποσότητες.
Σίδηρος: Βοηθάει στην ανάπτυξη του αίματος του μωρού σας. Οι ανάγκες για σίδηρο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διπλασιάζονται κατά 30 mg.
Βιταμίνη Α: Κάνει πολύ καλό στον μεταβολισμό.
Βιταμίνη C: Βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου.
Βιταμίνη D: Βοηθά τον οργανισμό σας να απορροφά το φώσφορο και το ασβέστιο, ενώ κάνει και καλό στα οστά σας.
Φυλλικό οξύ: Βοηθά στην πρόληψη ανωμαλιών του νευρικού σωλήνα του μωρού, που επηρεάζουν τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό. Οι ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα αναπτύσσονται τις πρώτες 28 μέρες της εγκυμοσύνης, την περίοδο δηλαδή που ακόμα οι περισσότερες γυναίκες αγνοούν ότι είναι έγκυες.
Το φυλλικό οξύ προστατεύει επίσης και την γυναίκα από:
• Επιπλοκές της κύησης (Μια έκθεση διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα φυλλικού οξέος κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου είχαν μειωμένο κίνδυνο προεκλαμψίας.)
• Καρδιακά νοσήματα
• Ορισμένους τύπους καρκίνου
• Τη νόσου του Alzheimer
Μαγνήσιο: είναι σημαντικό για την ομαλή αγγειακή κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Χαλκός: είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, των νεύρων, της καρδιάς, των αγγείων, των ματιών, των μαλλιών, του δέρματος, των μυών, των οστών και άλλων οργάνων. Το ιώδιο είναι ζωτικής σημασίας για τη νοητική ανάπτυξη του εμβρύου. Αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες E και C και το σελήνιο, μειώνουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες το οποίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο στην εγκυμοσύνη και συμβάλλουν σημαντικά στην αποφυγή της προ-εκλαμψίας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved