Κολύμπι και εγκυμοσύνη: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Είναι γνωστό ότι η κολύμβηση είναι η καλύτερη γυμναστική, διότι το σώμα μας γυμνάζεται χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις, δεν κινδυνεύει η μέση μας και εκμηδενίζεται ο κίνδυνος τραυματισμών.

Κολύμπι και εγκυμοσύνη: Tι πρέπει να γνωρίζετε

Η κολύμβηση προσφέρει στην ενδιαφέρουσα μείωση του σωματικού βάρους, περιορισμό των οιδημάτων, μικρότερη εμφάνιση οσφυαλγίας και μικρότερη διάρκεια τοκετού.

Βέβαια, μαζί με την προτροπή για κολύμβηση, πρέπει να δίνονται οι κατάλληλες συμβουλές, ώστε να αποφεύγονται τυχόν προβλήματα. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριο Μπριάνη, Μαιευτήρα – Γυναικολόγο, Συνεργάτη Μαιευτηρίου «Λητώ» βασική αρχή των διακοπών για μία μέλλουσα μητέρα είναι ο προορισμός να είναι σε τόπο με γρήγορη πρόσβαση σε μαιευτήριο ή Κέντρο Υγείας.

Όσον αφορά στην κολύμβηση, πρέπει να γνωρίζει το είδος των ασκήσεων που εκτελούνται στο νερό, ώστε να είναι κατάλληλες για την ηλικία κύησης.

Στο α’ τρίμηνο της κύησης, εάν δεν υπάρχει μαιευτικό πρόβλημα, η ενδιαφέρουσα μπορεί να ασκεί όλους τους τύπους κολύμβησης που γνωρίζει. Στο β’ και γ’ τρίμηνο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

Σωστό είναι να ρωτήσει το γιατρό της για τις ασκήσεις και να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην αναπνοή και την χαλάρωση των μυών.

Επίσης πρέπει να γνωρίζει ότι πρέπει να αποφεύγει το παγωμένο νερό, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συστολές στη μήτρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι μολύνσεις. Ως γνωστόν, κατά τη διάρκεια της κύησης, ιδίως αν συνυπάρχει σακχαρώδης διαβήτης, μειώνεται ο αμυντικός, αντιμικροβιακός μηχανισμός του κόλπου, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φλεγμονών.

Ορισμένοι μικροοργανισμοί, όπως η Gardnerella Vaginalis και οι μύκητες, προκαλούν λοίμωξη στο κατώτερο γεννητικό σύστημα, άλλοι δε, όπως το μυκόπλασμα και τα χλαμύδια, μπορεί να μολύνουν τον εμβρυϊκό σάκο και να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρη ρήξη υμένων ή και πρόωρο τοκετό.
Όπως βλέπουμε, έχει ιδιαίτερη σημασία η παραλία ή η πισίνα που θα διαλέξουμε να κολυμπήσουμε. Στις πισίνες τα τελευταία χρόνια δεν χρησιμοποιείτε χλώριο ως μέσον απολύμανσης, που τόσα προβλήματα προκαλούσε στο σώμα μας (π.χ. τσούξιμο στο δέρμα και στα μάτια), αλλά μέθοδοι πιο φιλικές και προς το περιβάλλον και προς εμάς, όπως η χρήση όζοντος ή η οξυγόνωση μέσω ηλεκτρονικής οξείδωσης. Όσον αφορά τις παραλίες, οι “γαλάζιες σημαίες” θα μας οδηγήσουν στην πλέον κατάλληλη.

Επίσης, οι ενδιαφέρουσες πρέπει να αλλάζουν μαγιό μετά το μπάνιο, ώστε να αποφεύγεται η υπερβολική υγρασία στην γεννητική περιοχή και να χρησιμοποιούν βαμβακερά εσώρουχα.

Αν διαπιστώσει κνησμό, αίσθημα καύσου, δύσοσμη κολπική έκκριση, συχνοουρία ή ευαισθησία στην ούρηση, πρέπει να απευθυνθεί αμέσως στον γιατρό της, ώστε να λάβει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Τέλος, πρέπει να αναφερθούμε στην έκθεση στον ήλιο. Η σωστή συμπεριφορά προϋποθέτει την αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο κατά τις μεσημεριανές ώρες (12.00 – 15.00) και τη χρήση αντηλιακού προσώπου.

Τα αντηλιακά δέρματος μπορεί να προστατέψουν από τις ακτίνες του ήλιου, αλλά γίνεται μεγάλη απορρόφηση από το δέρμα. Άρα η εγκυμονούσα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στον τύπο του αντηλιακού που θα χρησιμοποιήσει. Δηλαδή να έχει μεγάλο δείκτη προστασίας, τις λιγότερες χημικές ουσίες και να ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Επίσης, πρέπει να ξέρει ότι η ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με την αυξημένη έκκριση μελανίνης ευνοεί την εμφάνιση των πανάδων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved